Geen categorie

TextielMuseum brengt ode aan duurzame mode

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Het TextielMuseum in Tilburg brengt in de tentoonstelling Long Live Fashion! een ode aan duurzame mode. Creaties van nationale en internationale modeontwerpers zijn te zien in een interactieve expositie die het publiek uitdaagt om zelf aan de slag te gaan.

Ronald van der Kemp, La Fée Volante. Foto: Marijke Aerden.

De coronapandemie heeft de wereld op zijn kop gezet en de problemen van de vervuilende modeindustrie verder blootgelegd. Langdurige lockdowns leidden tot magazijnen vol onverkoopbare voorraden. Met Long Live Fashion! presenteert het TextielMuseum een interactieve expositie die het publiek op positieve wijze wil prikkelen om duurzamer met kleding om te gaan.

Verdeeld over de tentoonstellingszalen ontdekken bezoekers hoe textiel hergebruikt kan worden. Ze mogen zelf aan de slag met reparatie- en upcycletechnieken en ze kunnen een door door Christien Meindertsma ontworpen modeartikel laten maken van gerecycled textiel. Ronald van der Kemp, Duran Lantink en een tiental andere modeontwerpers bieden het publiek inspiratie met duurzame mode, gemaakt van hergebruikte materialen.

Voor de collectiepresentaties tijdens de Parijse coutureweek begin dit jaar pakten veel grote modehuizen flink uit. In tijden van pandemie vindt modeontwerper Ronald van der Kemp dat maar ongepast. Het thema van zijn online collectiepresentatie was heel toepasselijk Has the world gone mad?. De modeontwerper toonde hoe het anders kon: door te werken met de middelen die voorhanden zijn.

Duran Lantink, Oscient Otiose Dress. Foto: Abel Minnee.

Door het wegvallen van klandizie als gevolg van corona had hij beduidend minder restmaterialen om mee te werken, wat tot creatieve uitingen leidde zoals het handmatig beschilderen van zijn creaties. De Franse krant Libération noemde zijn modecollectie SS2021 “een avant-garde balfeest”. In de expositie zijn uit die collectie de creaties La Fée Volante en La Robe Peinture à Franges te zien, evenals de videopresentatie Behind Closed Doors.

De modeindustrie werkt seizoensgebonden en couturiers en modehuizen presenteren meerdere collecties per jaar. Dit vergroot de drang tot de aanschaf van nieuwe kleding op aanzienlijke schaal. Duran Lantink gaat daar tegenin. De Nederlandse modeontwerper introduceerde een uitzonderlijk lang modeseizoen met zijn collectie Springsummerautumnwinter 2021. Hiervoor transformeerde hij ongedragen kleding uit zijn eerdere collecties, tweedehands kleding en dure stoffen tot eclectische modestukken voor alle seizoenen. In Long Live Fashion! is uit deze collectie zijn glimmende Oscient Otiose Dress te bewonderen.

Long Live Fashion!, 25 september 2021 t/m 27 maart 2022 in TextielMuseum, Tilburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share