Geen categorie

Stedelijk komt met overzicht Isa Genzken

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws / Expositie

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert vanaf 29 november een grootschalige overzichtstentoonstelling van Isa Genzken (1948). Ze geldt als een van de invloedrijkste kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. De expositie is het eerste grote retrospectief van Genzken ooit in Nederland.

Isa Genzken, Schwarz-gelbes Ellipsoid ‘Kümmel’, 1981, lak op hout, 400 x 12 x 8 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Stedelijk Museum Amsterdam.
Isa Genzken, Schwarz-gelbes Ellipsoid ‘Kümmel’, 1981, lak op hout, 400 x 12 x 8 cm, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Haar oeuvre bestaat uit sculpturen, installaties, films, video’s, schilderijen, werk op papier, collages en foto’s. Ze vernieuwt zichzelf voortdurend. In de jaren zeventig maakte ze sculpturen die ze op de computer ontwierp en later creëerde ze samengestelde werken. En tussendoor maakte ze “gekke en onmogelijke dingen”, zoals ze zelf zegt.

Volgens het Stedelijk is de vernieuwingsdrift en inventiviteit van haar werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiele maatschappelijke commentaren, een inspiratiebron voor hele generaties kunstenaars. “We zijn heel trots het werk van deze kunstenaar, die zoveel invloed heeft op jonge kunstenaars waarmee het Stedelijk relaties heeft, te kunnen tonen”, aldus directeur Beatrix Ruf.

Isa Genzken, Schauspieler, 2013, Syz Collectie, Genève. © Foto: courtesy de kunstenaar en Galerie Buchholz, Keulen/Berlijn/New York.
Isa Genzken, Schauspieler, 2013, Syz Collectie, Genève. © Foto: courtesy de kunstenaar en Galerie Buchholz, Keulen/Berlijn/New York.

De tentoonstelling geeft een breed beeld van Genzkens werk. Van de vroege films, tekeningen en betonsculpturen tot complexe, verhalende collages en assemblage-tableaux met alledaagse voorwerpen. Aan bod komen thema’s als moderniteit, lichaam, portret, grootstedelijke cultuur en architectuur. De expositie reist na afloop door naar de Martin-Gropius-Bau in Genzkens woonplaats Berlijn.

Isa Genzken: Mach dich hübsch!, 29 november 2015 t/m 6 maart 2016 in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share