Geen categorie

Jaap Hiddinks sfeervolle voorstellingen

0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Recensie

Als kunstmuseum in een dorp ben je het bijna wel aan je stand verplicht om een expositie te wijden aan de bekendste kunstenaar uit de regio. En dat is precies wat het Noord-Veluws Museum doet met de gevarieerde overzichtstentoonstelling Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.

Buiten het Veluwse dorp doet de naam van Jaap Hiddink (1910-2000) misschien niet veel belletjes rinkelen, maar in Nunspeet en omgeving was hij een bekende en ook belangrijke verschijning. Behalve schilder was hij ook politicus. Hij was vier jaar gemeenteraadslid en daarna ook nog eens wethouder, van 1966 tot 1973. In die periode zette hij zich in voor de oprichting van de Vrije Academie voor de Kunsten Nunspeet, gevestigd in het gebouw naast het museum dat hem nu eert.

Nunspeet was geruime tijd een kunstenaarsdorp, maar Jaap Hiddink was van alle kunstenaars die er woonden en werkten de enige die er ook werd geboren. De aanwezigheid van veel kunstenaars in het kleine dorp was maakte ongetwijfeld veel indruk op Hiddink. Al op jonge leeftijd begon ook hij met schilderen en net als zijn collega’s van buiten liet ook hij zich daarbij inspireren door de natuur.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Jaap Hiddink, Wilde zwijnen in winterbos, privécollectie.
Jaap Hiddink, Bollenveld, privécollectie.
Jaap Hiddink, , Voor het Centraal Station Amsterdam met zicht op de St. Nicolaaskerk (detail), privécollectie.

Hiddink kende de schilders Arthur Briët en Jan van Vuuren, hij was ‘thuis’ op het atelier van Jos Lussenburg en trok er regelmatig met Ben Viegers op uit. Hoewel deze kunstenaars hem beïnvloedden, ontwikkelde hij toch een geheel eigen handschrift. Op grote doeken bracht hij de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek in een kleurrijk palet. Hiddinks schilderijen zijn vaak uitbundig, vol van levenslust en intense beleving van de natuur of van zijn onderwerp.

Door de losse toets doe Hiddink gebruikte, neigen veel van de schilderijen in de tentoonstelling naar het impressionisme. Stadhuis van Middelburg en Voor het Centraal Station Amsterdam met zicht op de St. Nicolaaskerk zijn daar mooie sfeervolle voorbeelden van. Landschappen – vaak ook ket dieren – en stadsgezichten waren zijn voornaamste onderwerpen. En die zocht hij niet alleen in Nunspeet en omgeving, maar ook elders. Hij bezocht vele plaatsen in eigen land en ging af en toe zelfs de grens over. Zo bezocht hij Frankrijk en het Griekse eiland Lesbos. Daar legde hij onder meer een pittoresk kustplaatsje vast.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Overzicht.
Jaap Hiddink, Stadhuis van Middelburg, collectie Landgoed Bonenburg.

Hiddinks schilderijen zijn niet in veel musea te vinden, maar hangen vooral bij mensen thuis. Het Noord-Veluws Museum riep daarom vorig jaar eigenaren op een werk uit te lenen voor de tentoonstelling. Dankzij de medewerking van al deze particulieren kon het museum een representatief deel van Hiddinks oeuvre bijeenbrengen.

Houd je van schilderijen met mooie sfeervolle voorstellingen en ken je het werk van Jaap Hiddink nog niet? Breng dan een bezoek aan het Noord-Veluws Museum. Hiddinks voorstellingen zijn een lust voor het oog en verdienen meer aandacht buiten Nunspeet.

Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet, t/m 28 november in het Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share