Geen categorie

Westfries Museum verlengt expositie over behang

0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Vanwege grote belangstelling verlengt het Westfries Museum in Hoorn de expositie Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang. De monumentale handbeschilderde behangsels plus het hedendaagse werk van Snijder&CO zijn nog te bewonderen tot en met 23 januari.

Behangsel uit de collectie van het Westfries Museum.

Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met handbeschilderd behang. In de geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis.

De kunst van het behangselschilderen deed waarschijnlijk omstreeks 1585 haar intrede in de Nederlanden. Nadat Mechelen en Antwerpen in Spaanse handen waren gevallen, vluchtten tienduizenden inwoners naar de Noordelijke Nederlanden. Tussen de vele kunstenaars, vrijdenkers en kooplieden zaten waarschijnlijk schilders die de techniek van het behangselschilderen in de Noordelijke Nederlanden introduceerden.

Handbeschilderd behang won pas echt aan populariteit in de achttiende eeuw. In eerste instantie waren het alleen de rijke stadsbestuurders en regenten die zich beschilderd behang konden veroorloven, maar in de tweede helft van de achttiende eeuw verscheen het ook steeds vaker in de stads- en buitenhuizen van de gegoede burgerij. De kleine particuliere ateliers maakten plaats voor behangselfabrieken toen de vraag toenam, met een lagere productieprijs als gevolg. Beschilderd behang sierde vaak de meest representatieve kamer(s) van een stadshuis of buitenplaats, zoals de salon of de tuinkamer, maar ook regentenkamers van bijvoorbeeld hofjes of weeshuizen.

Behangsel uit de collectie van het Westfries Museum.

Het Westfries Museum toont een aantal van deze monumentale handbeschilderde behangsels. In de tentoonstelling komt ook hedendaags werk van Snijder&CO (Jaap Snijder en Marcelo Gimenes) aan bod.

Dit kunstenaarsduo blaast het bijna vergeten ambacht van het behangschilderen nieuw leven in. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen. Toch zijn hun ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever van nu, en voor de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Snijder&CO schilderen panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met een hedendaags detail of uitzicht aan de horizon. Ook combineren zij oude technieken met nieuwe producten en materialen.

Behang van Snijder&CO.

Voor diegenen die geïnspireerd zijn geraakt door de monumentale en/of de hedendaagse beschilderde behangsels is er een ontwerpwedstrijd gekoppeld aan de tentoonstelling. “We willen graag laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wil”, aldus Jaap Snijder: “Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.” Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Behang van Snijder&CO.

Deelname is mogelijk door een werk te maken van minimaal vijftig bij zeventig centimeter, daar een foto of een korte video van maximaal een minuut van te maken en deze te plaatsen op Facebook en/of Instagram. Vermeld daarbij wat de motivatie en/of inspiratie is geweest voor het maken van dit ontwerp, met welke materialen er gewerkt is en eventuele andere opmerkingen die van belang kunnen zijn voor de vakjury. Belangrijk: in de post moeten de volgende hashtags opgenomen zijn #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum. Deelname is mogelijk tot en met zondag 31 oktober. Voorwaarde is dat het werk handgemaakt moet zijn.

Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Daarna is het publiek aan de beurt. Dat kan van 8 tot en met 21 november stemmen op de vijf genomineerde werken via de website van het Westfries Museum. Op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang, t/m 23 januari in het Westfries Museum, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share