Geen categorie

Artistieke duizendpoot Alex van Warmerdam

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Expositie

Alex van Warmerdam is bij het grote publiek vooral bekend als regisseur van films als Abel, De Noordelingen en Ober. Dat hij nog veel meer in zijn mars heeft, laat hij nu zien in Stedelijk Museum Schiedam. Daar zijn vier grote zalen gewijd aan zijn artistieke werk.

Alex van Warmerdam, Man in bos, 2000, gouache en acrylverf op doek, 180 x 240 cm. Foto: Bob Goedewaagen.

Van Warmerdam (1952) is theatermaker, filmmaker, acteur, componist, schrijver en schilder. Hij volgde de Grafische School en de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij afstudeerde in Vrije grafiek en Schilderen. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij ook de affiches voor zijn films zelf ontwerpt. In 2004 won hij met zijn poster voor Grimm de Cinema.nl Afficheprijs.

Alex van Warmerdam, Paard, 2001, gouache en acryl op papier, 21 x 21,7 cm.

Net als zijn films balanceren ook zijn tekeningen, prenten en schilderijen op de grens tussen droom en nachtmerrie. In 2000 en 2001 maakte hij een reeks gouaches voor NRC Handelsblad. De lezer trof tussen het nieuws wekelijks vervreemdende verschijningen aan, zoals een naakte poppenspeler in het bos of rond Pasen een haas met stigmata.

De expositie in Schiedam benadrukt de veelzijdigheid van Van Warmerdam. Filmfragmenten en beelden uit theatervoorstellingen worden afgewisseld door affiches, maquettes, schilderijen, tekeningen en teksten. Speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde hij ook nog eens ter plekke enkele wandschilderingen. Wie de tentoonstelling bezoekt weet het: Alex van Warmerdam is een artistieke duizendpoot.

Alex van Warmerdam, t/m 24 mei in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share