Geen categorie

Ontstaan in Harlingen

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Expositie

Het Hannemahuis in Harlingen toont nog tot en met 27 september het winnende ontwerp van de Rijksstudio Award 2015. Moeder en dochter Lia Duinker en Lyske Gais maakten samen een boekarmband, geïnspireerd Rembrandts etsen. De armband is juist te zien in Harlingen, omdat het idee daar ontstond.

Door: Evert-Jan Pol

De Harlingse ontwerper Lia Duinker was in 2014 suppoost tijdens de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit in het Hannemahuis. Op rustige momenten bestudeerde ze de etsen en zo raakte ze gefascineerd door de manier waarop Rembrandt handen tekende. Nadat ze samen met haar dochter, kunstenaar en ontwerper Lyske Gais, had besloten deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd van het Rijksmuseum, moest ze aan de etsen denken.

Lia Duinker en Lyske Gais, Boekarmband Rembrandts handen en een leeuwenpoot. Foto: Evert-Jan Pol.
Lia Duinker en Lyske Gais, Boekarmband Rembrandts handen en een leeuwenpoot. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De ontwerpers selecteerden in de Rijksstudio, de online galerij van het Rijksmuseum, 1400 handen uit Rembrandts etsen en tekeningen. Elke afbeelding vult een pagina in de boekarmband Rembrandts handen en een leeuwenpoot. De pagina’s met goud op snee vormen een streng en passen om de pols.

Uit 574 nationale en 318 internationale inzendingen koos de internationale jury van de Rijksstudio Award unaniem voor de boekarmband. Duinker en Gais wonnen een bokaal, een presentatie van het ontwerp in de Teekenschool van het Rijksmuseum en een bedrag van 10.000 euro.

Het Hannemahuis toont behalve het prototype van de armband ook vijf originele etsen van Rembrandt. Tevens gaat het in op de diverse stadia van het ontwerp.

De Rijksstudio Award werd op 1 november 2013 in het leven geroepen ter ere van de eerste verjaardag van de Rijksstudio. Iedereen mag daaruit rechtenvrij afbeeldingen op hoge resolutie downloaden. Inmiddels zijn er 200.000 beelden beschikbaar.

Rembrandts handen en een leeuwenpoot, t/m 27 september in het Hannemahuis, Harlingen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share