Geen categorie

Tweehonderd Máxima’s

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Expositie

Aan staatsieportretten van de toekomstige koningin Máxima  is alvast geen gebrek. De prinses was het onderwerp van de jaarlijkse schilderwedstrijd voor amateurschilders van het magazine Atelier. De tweehonderd beste inzendingen zijn nu te zien in CODA Museum in Apeldoorn.

Links: Inzending van Christel Weyt, winnares Atelier Artist Award. Rechts: Inzending Romy van Rijckevorsel, winnares Eerste Prijs.

De portretten, waarvan het ene beter lijkt dan het andere, laten uiteenlopende Máxima’s zien. Klassieke portretten worden afgewisseld door abstractere en speelsere afbeeldingen. Een van de inzenders ontwierp alvast een postzegel met daarop de beeltenis van de prinses en een ander beeldde haar af als koningin in een kaartspel. Sommige deelnemers kwamen op hetzelfde idee. Zo werd de prinses verschillende keren geportretteerd als Het meisje met de parel van Johannes Vermeer.

Een vakjury, waarin onder anderen Ans Markus zitting had, riep de Vlaamse Christel Weyts uit als winnaar van de wedstrijd. Haar portret toont een Máxima met een ietwat geëmotioneerde blik, die doet denken aan de bekende beelden van de bruiloft. Het publiek mag echter ook nog zijn favoriet kiezen. Bezoekers van de expositie kunnen tot en met 4 april hun stem uitbrengen.

Prinses Máxima, t/m 9 mei in CODA Museum, Apeldoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share