Een van de schilderijen in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum is De verdrijving van de geldwisselaars uit de tempel van Theodoor Rombouts. Het komt uit de eigen collectie van het museum, maar was daar nog niet eerder te zien.
Tekst: Evert-Jan Pol
Centraal Museum kon het schilderij in 2017 kopen dankzij steun van de BankGiro Loterij. In de huidige tentoonstelling hangt het tussen andere werken met hetzelfde onderwerp.
Theodoor Rombouts (1597-1636) was een Antwerpse schilder, die net als veel collega’s uit de Nederlanden enige tijd in Italië verbleef voor de nodige inspiratie. Net als veel anderen vond hij die in het werk van Caravaggio. Hij schilderde genrestukken en religieuze voorstellingen.

Uit documenten blijkt dat Rombouts in ieder geval in 1620 in Rome was. Net als de Utrechter Dirck van Baburen woonde hij daar in de parochie van Sant’Andrea delle Fratte.
De nieuwe aanwinst van het Centraal Museum schilderde Rombouts toen hij weer thuis was in zijn vaderland, tussen 1628 en 1636. Het verhaal van Christus die geldwisselaars uit de tempel verdreef is vaker uitgebeeld door schilders, maar de interpretatie van Rombouts valt direct op.
De aandacht van de kijker gaat namelijk niet als eerste uit naar Jezus, maar naar een van de wisselaars. Zijn kleding – een blauwe jas en een okergele broek – en zijn ietwat lichte gelaat springen direct in het oog.
Het schilderij is nog tot en met 24 maart te zien in zaal III in de tentoonstelling.
Utrecht, Caravaggio en Europa, t/m 24 maart in Centraal Museum, Utrecht
Zie ook: Wonderlijcke dinghen van Caravaggio en de caravaggisten