Geen categorie

Help Fotomuseum bij beschrijven archief Cas Oorthuys

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Het Nederlands Fotomuseum roept heel Nederland op mee te werken aan het beschrijven van het archief van Cas Oorthuys, een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen van de twintigste eeuw. Iedereen kan online alle foto’s van Oorthuys bekijken en beschrijven.

Contactblad met foto’s van Cas Oorthuys.

Het inschakelen van het publiek is volgens directeur Ruud Visschedijk essentieel voor het slagen van het project. “Als je bedenkt dat het archief uit bijna een half miljoen foto’s bestaat, dan weet je als museum dat je het niet alleen kunt. Bovendien zijn wij op zoek naar specifieke kennis over uiteenlopende zaken, want Oorthuys fotografeerde letterlijk alles en overal ter wereld.”

De afgelopen maanden heeft het museum met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds het archief van Oorthuys gedigitaliseerd. Op 15 september opent in het Nederlands Fotomuseum de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys.

Foto: Cas Oorthuys. collectie Nederlands Fotomuseum.

Tot nu toe was slechts een klein deel van het archief van Oorthuys gedigitaliseerd. Volgens het Fotomuseum hoge fotografische kwaliteit van zijn werk en de rijkdom aan historische gebeurtenissen die in het archief zijn terug te vinden waren de redenen het complete archief publiek toegankelijk te maken.

“Cas Oorthuys was een fantastische fotograaf, die iedereen moet kennen. Hij heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie en op het beeld dat wij Nederlanders van ons land hebben”, aldus Visschedijk. Afgelopen maanden heeft het museum het archief gedigitaliseerd door alle contactbladen met de contactafdrukken van alle foto’s te scannen.

Foto: Cas Oorthuys. collectie Nederlands Fotomuseum.

Alle contactbladen staan nu online onder de noemer Captions for Cas. Via het bestaande platform Vele Handen kan iedereen meewerken om alle contactvellen van een beschrijving te voorzien.

Het museum zoekt niet alleen fotografieliefhebbers, maar uiteenlopende (ervarings)deskundigen. Oorthuys reisde veel en fotografeerde de meest uiteenlopende onderwerpen. Het Nederlands Fotomuseum zoekt onder anderen experts op het gebied van Nederlandse klederdracht, scheepvaart en landbouw of diverse regio’s en landen die Oorthuys heeft bezocht. Naast vele Europese landen waren dat onder meer Canada, Congo, Indonesië, Egypte, Marokko, Syrië en de Verenigde Staten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share