Geen categorie

Slapeloos in Museum de Fundatie

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Expositie

Dit artikel ontstond toen de schrijver ervan de slaap niet kon vatten. Het onderwerp had niet toepasselijker kunnen zijn: een kunstproject over slapeloosheid.

Lotta Blokker (1980), Silhouette III, brons, 2013, hoogte 60 centimeter.

De Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker (1980) kan soms ook niet slapen en vraagt zich dan af wat er ’s nachts gebeurt. Wat gebeurt er als de lichten doven en de telefoon niet meer gaat? Als er geen afspraken zijn en de grote stilte begint? Met die vragen als uitgangspunten maakte zij de serie The Hour of the Wolf, tien levensgrote bronzen sculpturen die de gevoelens van de slapelozen verbeelden. Museum de Fundatie toont deze beelden vanaf 30 augustus.

De beelden, waar Blokker vijf jaar aan heeft gewerkt, nemen de bezoeker mee op een nachtelijke reis langs verschillende emoties. Er is een ontmoeting met een oude, dementerende dame die even helemaal niet weet waar ze is, met een starend jongetje dat zijn hand tegen het raam drukt en met een jonge vrouw die naakt en getergd op de grond ligt.

Lotta Blokker (1980), Pas de Deux, brons, 2008, hoogte 158 cm.

“Terwijl je je eenzaam voelt tijdens de slapeloze uren, besef je niet dat je die slapeloosheid deelt met vele anderen”, aldus Blokker. “Ook zij liggen ’s nachts wakker, angstig of verdrietig over wat er is gebeurd, of juist opgewonden en hoopvol over wat komen gaat. Waar de dag afleiding geeft, biedt de nacht – gewenst of niet – de mogelijkheid om tot jezelf te komen. Je fantasie neemt de vrije loop, ideeën borrelen op, oplossingen dienen zich aan.”

Naar aanleiding van deze expositie verschijnt er ook een documentaire. Frans Weisz maakte over dit onderwerp Het Wolfsuur.

Lotta Blokker – The Hour of the Wolf, 30 augustus 2014 t/m 4 januari 2015 in Museum de Fundatie, Zwolle

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share