Geen categorie

Gerrit Benner in twee exposities

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud en het Fries Museum in Leeuwarden presenteren vanaf 4 oktober werk van Gerrit Benner in een tentoonstellingstweeluik. Met deze samenwerking eren beide musea de beroemdste Friese schilder uit de twintigste eeuw.

Gerrit Benner, Zomer (Bloeiende Betuwe), 1953, olieverf op doek, particuliere collectie, bruikleen Museum Belvèdére, © AG BENNER, 2014.

In het Fries Museum is vooral werk uit Benners vroegere periode te zien, waarin hij als kunstenaar actief was in Friesland. De expositie toont zijn zoektocht, zijn experimenten en zijn inspiratiebronnen. Te zien is hoe zijn stijl steeds kleurrijker en meer expressionistisch werd.

Gerrit Benner, Wachtende koets, 1948, gouache, particuliere collectie, bruikleen Fries Museum, © AG BENNER, 2014.

Museum Belvédère besteedt voornamelijk aandacht aan de landschappen uit Benners latere Amsterdamse periode. Deze presentatie maakt inzichtelijk hoe zijn improvisaties op het Friese landschap en het merengebied zich ontwikkelden. Eerst ontstonden zijn landschappen hoofdzakelijk intuïtief. Na verloop van tijd ging hij steeds meer te werk met vlakken en kleuren.

De samenwerking tussen Museum Belvédère en het Fries Museum biedt hen mogelijkheid om alle aspecten van Benners kunstenaarschap te belichten. Dit tentoonstellingstweeluik zien de musea als een opstap naar meer samenwerking op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

Gerrit Benner, 4 oktober 2014 t/m 1 maart 2015 in Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud

Benner, 4 oktober 2014 t/m 1 maart 2015 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share