Geen categorie

Vermeende Da Vinci verkocht voor 136 miljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Leonardo Da Vinci ?, Salvator Mundi, ca. 1500.

Of het echt om een schilderij van Leonardo Da Vinci gaat, is nog immer onderwerp van discussie, maar de huidige waarde is Da Vinci-waardig. Ooit kostte het doek 45 pond (51 euro), maar onlangs werd het verkocht voor omgerekend 136 miljoen euro.

Het portret dat vermoedelijk Jezus voorstelt, heet Salvator Mundi (redder van de wereld) en is omstreeks 1500 geschilderd. In 1649 zou het zijn toegevoegd aan de collectie van de toenmalige koning van Engeland, Karel I. Toen het in 1958 voor 45 pond van eigenaar wisselde, werd gedacht dat het van een leerling van Da Vinci was.

Nog steeds is niet bewezen dat het schilderij van de meester zelf is. Veel deskundigen geloven echter dat het authentiek is, vanwege de gelijkenis met andere schilderijen van Da Vinci, de kwaliteit van bepaalde details (zoals de glazen bol in de hand) en de overeenkomsten met een Salvator Mundi op een ets uit 1650.

In 2005 kwam het schilderij in handen van kunsthistoricus Robert Simon. Hoewel hij het onwaarschijnlijk achtte dat het om een origineel ging, liet hij het uitgebreid restaureren. Daarna steeg de waarde aanzienlijk. De Salvator Mundi is vanaf 9 november te zien op de expositie Leonardo Da Vinci: Painter at the Court of Milan in de National Gallery in Londen.

Bron: De Morgen

Zie ook: Compleet beeld Da Vinci

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share