Geen categorie

Van Eyck naar New York

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

De tekening Kruisiging van Jan van Eyck reist voor het eerst sinds de ontdekking ervan in 2012 naar een buitenlands museum. Museum Boijmans Van Beuningen deed de vondst tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Het museum kocht het werk in 2014.

Het topstuk is vanaf 25 januari te zien het Metropolitan Museum of Art in New York. Daar krijgt ze op de tentoonstelling A New Look at a Van Eyck Masterpiece een plek naast het gelijknamige schilderij van Jan van Eyck.

Jan van Eyck, atelier of navolger, Kruisiging, circa 1440-80. Goudstift, zilverstift, pen in zwarte inkt, doorgegriffeld, op grijs geprepareerd papier, 254 x 187 mm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Jan van Eyck, atelier of navolger, Kruisiging, circa 1440-80. Goudstift, zilverstift, pen in zwarte inkt, doorgegriffeld, op grijs geprepareerd papier, 254 x 187 mm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

In 1971 kocht psychiater Wim Hofman de tekening als ingelijste ‘plaat’ voor tien gulden op een inboedelveiling van de Fraeylemaborg in Slochteren. Hij herkende het werk als een tekening die hem deed denken aan het schilderij van Jan van Eyck in New York. Tot 2012 bleef de tekening onbekend totdat ze te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen. Na uitvoerig onderzoek werd Hofmans mening bevestigd: het bleek inderdaad te gaan om een kunstwerk uit de vijftiende eeuw uit de directe omgeving van Jan van Eyck. Het museum kocht de tekening met steun van verschillende fondsen.

De aankoop van de tekening is een belangrijke verhaallijn in de documentaire Conducting Boijmans van Sonia Herman Dolz. De film toont momenten uit het werkleven van museumdirecteur Sjarel Ex. Op 21 januari wordt de documentaire uitgezonden in Het uur van de Wolf.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share