Geen categorie

Intocht van Napoleon in Amsterdam Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Met een formaat van bijna 6 meter breed en 4 meter hoog is De intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree uit 1813 een van de grootste schilderijen van Nederland. Sinds 1891 was het doek slechts enkele malen korte tijd te zien. Het Amsterdam Museum doorbreekt deze lange periode van afwezigheid en geeft het schilderij een vaste plek in de Schuttersgalerij.

Medewerkers van het restauratie Atelier rollen Intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree (1813) uit collectie Amsterdam Museum uit. Foto: Amsterdam Museum.

Het werk De intocht van Napoleon te Amsterdam is een herinnering aan 9 oktober 1811. De Amsterdamse burgemeesters heetten op die dag keizer Napoleon welkom bij de stadsgrens. Burgemeester Willem Jozef van Brienen overhandigde hem de zilveren stadssleutels. De overhandiging van de sleutels symboliseerden het respect van de stad voor de hoge gast en waren ook een teken van onderwerping. De Antwerpse schilder Matthieu van Bree legde dit bezoek vast. Op de verjaardag van Napoleon, 15 augustus 1813, werd het schilderij onthuld in de audiëntiezaal van het stadhuis, het huidige hotel The Grand.

Vervolgens zat men met het enorme doek behoorlijk in de maag. Het bleef op zijn plek in het stadhuis totdat het verhuisde naar het in 1885 geopende Rijksmuseum. Daar hing het tot 1891, waarna het werd opgerold. In de volgende eeuw bleef het schilderij op de rol, met uitzondering van een relatief korte periode in het Stedelijk Museum en bij een enkele herdenkingstentoonstelling.

Gezien het onderwerp is het toepasselijk dat het schilderij vanaf 9 oktober 2011 in de Schuttersgalerij hangt. Daar zal het na restauratie gratis te bezichtigen zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share