Geen categorie

De kunst van het eten

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Recensie

Den Bosch is dit jaar Hoofdstad van de Smaak; de stad staat nog meer dan normaal in het teken van eten en drinken. Het Noordbrabants Museum draagt zijn steentje bij met een expositie waarin het eten samenbrengt met kunst, een andere geneugte des levens. A la c’Arte laat zien hoe voedsel in de kunst in beeld werd en wordt gebracht.

Door: Evert-Jan Pol

Kenne Grégoire (Teteringen 1951), Lunch met vis, 2009, acryl op paneel, 60×124 cm, Drents Museum, Assen.

De tentoonstelling neemt de bezoeker aan de hand van drie thema’s mee op een culinaire ontdekkingstocht door de kunstgeschiedenis. Tijdens die reis blijkt dat het per periode verschilde hoe maaltijden werden uitgebeeld. Op zeventiende-eeuwse schilderijen werden gezinnen aan de maaltijd vaak statisch geportretteerd. De nadruk lag op het etaleren van rijkdom. De tafels zijn niet zelden overdadig gedekt met gerechten vol exotische ingrediënten, gepoetst zilveren bestek en smetteloos damast. Het accent in de moderne kunst ligt daarentegen meer op de handeling van het eten.

In begeleidende teksten bij enkele schilderijen gaat culinair recensent Jeroen Thijssen dieper op afgebeelde gerechten in en brengt bezoekers zo op het pad van lang vergeten spijzen. Ondergetekende kreeg bijvoorbeeld – en niet alleen vanwege de naam – veel zin in de goedgevulde maaltijdsoep Preipol.

Hollandse school, Familie aan tafel, circa 1610, olieverf op doek, 101×152 cm. Collectie Theo Daatselaar Antiquairs.

Vier Brabantse sterrenkoks, onder wie Cas Spijkers, lieten zich eveneens inspireren door eten (van vroeger). Ze kregen schilderijen voorgeschoteld en werden verzocht de voor de maaltijden gebruikte ingrediënten samen te smelten tot nieuw gerechten. De resultaten zijn vastgelegd op foto’s en de recepten staan beschreven in de catalogus die tevens een kookboek is.

A la c’Arte is een originele, amusante en ook leerzame tentoonstelling. Mensen die een streng dieet volgen, kunnen de expositie echter wellicht beter mijden. De kans dat je serieus trek krijgt, is namelijk aanwezig.

A la c’Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst, t/m 2 januari in het  Noordbrabants Museum, Den Bosch

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share