Geen categorie

Fraai eerbetoon aan Peter Vos

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Afgelopen zaterdag overleed tekenaar Peter Vos (1935-2010) in zijn woonplaats Utrecht. Zijn Beestenkwartet uit 1970 is nog tot op de dag vandaag populair, met daarin afbeeldingen van de Kamerolifant, de Werkezel en de Snotaap. Wie meer van zijn tekeningen wil zien, kan terecht in het Centraal Museum, waar al sinds 11 september de expositie Peter Vos en Charles Donker loopt.

Peter Vos was een veelgevraagd illustrator, die voor onder meer Vrij Nederland werkte. Ook illustreerde hij vele boeken en boekomslagen. Beroemd zijn de illustraties die hij maakte voor Sprookjes van de Lage Landen uit 1972 van Eelke de Jong en Hans Sleutelaar. Vos was een tekenaar die van beeldspraak hield. Hij liet reigers bijvoorbeeld de Bijbelse Kruisiging uitbeelden, en schetste met mussen een beknopte geschiedenis van de stad Utrecht.

Net als Donker had hij een grote liefde voor de natuur. Een liefde die in hun beider werk is terug te zien. Vos tekende de beesten in het veld en de vogels in de lucht en Donker legt graag landschappen in zijn etsen vast. Waar Vos een begenadigd tekenaars was, toont Donker (1940) zich als kunstenaar een veelzijdig specialist in de etstechniek. Zijn eerste prenten waren decoratief en soms zelfs lichtelijk surrealistisch, maar gaandeweg werkte hij steeds naturalistischer.

Peter Vos, Brief met etende hop (1985), pen en penseel, Rijksmuseum, Rijksprentenkabinet, Amsterdam.
Peter Vos, Brief met etende hop (1985), pen en penseel, Rijksmuseum, Rijksprentenkabinet, Amsterdam.

Aanleiding voor de gemeenschappelijke tentoonstelling van Vos en Donker, die bij voorkeur samen exposeerden, was hun verjaardagsgerelateerde mijlpalen. Vos werd op 15 september 75 en Donker vierde dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Wat een jubileumtentoonstelling had moeten worden, werd uiteindelijk een fraai eerbetoon aan Peter Vos.

Peter Vos en Charles Donker, t/m 2 januari in Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share