Geen categorie

Fundatie koopt fotoserie The Faces van Pieter Henket

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Museum de Fundatie heeft de fotoserie The Faces uit 2013 van Pieter Henket aangekocht. The Faces bestaat uit 16 grootformaatfoto’s (116 bij 90,5 centimeter), onderverdeeld in acht mannelijke dubbelportretten.

Pieter Henket, The Faces (detail), collectie Museum de Fundatie, Zwolle. Foto Pedro Sluiter.

De fotoprints op kalkpapier werden door Henket verkreukeld en met vochtige theezakjes bewerkt om het papier een gewelfd, gebruikt uiterlijk te geven. Volgens de fundatie staan The Faces in de traditie van de krachtige mannenkoppen van Alexander Rodchenko en Leni Riefenstahl uit de vorige eeuw.

In 1998 vertrok Pieter Henket naar New York. Daar maakte hij tien jaar later een foto van popster Lady Gaga, die meteen de cover van haar debuutalbum werd. Het betekende de internationale doorbraak van Henket. Als icoon van de 21ste eeuw werd de foto in 2010 geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art in New York, de stad waar hij als 19-jarige aankwam om te gaan studeren aan de Film Academy.

The Faces maakt deel uit van The Way I see it, een van de heropeningstentoonstellingen van het Zwolse museum. Het is de eerste museale aankoop in Nederland van werk van Pieter Henket. The Facesis aankocht met steun van de BankGiro Loterij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share