Geen categorie

Schaatsen in het Spoorwegmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Er staat een locomotief op het ijs. Hoe is die daar verzeild geraakt? Nee, er speelt zich hier geen Titanic-scenario af; het ijzeren gevaarte is de blikvanger op een tijdelijke ijsbaan in het Spoorwegmuseum. Dat is inmiddels getransformeerd tot Winter Station. In de kerstvakantie kunnen bezoekers er schaatsen tussen de treinen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Het voormalige Maliebaanstation in Utrecht verkeert deze dagen geheel in winterse sferen. In de ontvangsthal verwelkomt een rijkelijk versierde metershoge kerstboom de bezoeker. Ook in de rest van het station heeft het museum flink uitgepakt met kerstversiering en -verlichting. In bijna elke toegankelijke ruimte is wel een tintje kerst te bespeuren. Zoals kerststukjes in de koninklijke wachtkamer, waar voor de gelegenheid een modeltrein rondjes rijft op een tafel.

Echte treinen staan op het spoor, en in de grote hal, waar het op en top kerst is. her en der staan kerstbomen en aan het plafond hangen glinsterende lampen in de vorm van uit de kluiten gewassen kerstballen. De kerstman heeft in de hal zelfs zijn arrenslee geparkeerd – leuk voor een foto.

De meeste bezoekers komen natuurlijk af op de ijsbaan, met de locomotief als stralend middelpunt. Je kan er rondjes schaatsen, pirouetten draaien of je – al zittend op een stoel – laten rijden door een ander. De eigen schaatsen meenemen is niet nodig; het museum heeft voldoende paren op voorraad.

Wil je na het schaatsen even bijkomen en opwarmen, dan staat de warme chocomelk klaar. Of glühwein, als dat meer naar wens is.

Winter Station, 21 december 2019 t/m 5 januari 2020 in het Spoorwegmuseum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share