Geen categorie

Catharijneconvent krijgt reliekbuste in bruikleen

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Zilveren buste van Sint Eusebius, bruikleen Sint Eusebius Parochie, Arnhem.

Museum Catharijneconvent in Utrecht krijgt voor een periode van twee jaar een zilveren reliekbuste te leen. Het middeleeuwse beeld, dat tot voor kort in de Walburgis kerk in Arnhem bewaard werd, is eigendom van de Parochie Sint Eusebius in Arnhem.

Het beeld bevat de relieken van de Romeinse martelaar Eusebius, die leefde in de tweede eeuw na Christus. De zilveren reliekhouder in de vorm van een borstbeeld is rond 1455 speciaal voor de schedel van de heilige vervaardigd. De overige overblijfselen van de heilige, zoals zijn tong, werden in een andere schrijn bewaard.

Pas in 1663 werd de tong bij de buste gevoegd. Het beeld krijgt tijdelijk een plek in de Schatkamer van het museum, bij al het andere goud en zilver.

Het museum noemt de reliekbuste een prachtige aanvulling op de tentoonstelling Relieken, die nog tot en met 3 februari te zien is. Aan relieken worden bijzondere krachten toegekend. Mensen koesteren ze en reizen er duizenden kilometers voor.

Voor deze tentoonstelling zijn meer dan honderd bijzondere relieken uit de hele wereld bij elkaar gebracht. Museum Catharijneconvent is het eerste museum dat reliekverering laat zien als een universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend. De tentoonstelling laat zien dat relieken meer zijn dan middeleeuws en katholiek. Ze zijn ongekend populair en van iedereen.

Relieken, t/m 3 februari 2019 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Lees ook onze recensie van de tentoonstelling Relieken

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share