Geen categorie

M.C. Escher komt thuis in het Princessehof

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second
M.C. Escher met broer.

Keramiekmuseum Princessehof eert een van zijn beroemdste bewoners: M.C. Escher. In 1898 werd Maurits Cornelis Escher geboren in het Princessehof in Leeuwarden. Het museum brengt de wereldberoemde graficus nu terug naar zijn geboorteplek in de kleine expositie Bij Escher thuis, in de kelder van het stadspaleis.

Met foto’s, filmfragmenten en voorwerpen belicht de expositie de jeugd van Maurits Escher en de invloed van keramiek op zijn kunstenaarschap. Het museum haakt met de kleine presentatie in op de grote tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum.

Maurits Cornelis Escher kwam op 17 juni 1898 ter wereld in het stadspaleis in Leeuwarden. Mauk, zoals hij liefkozend werd genoemd, bracht er zijn eerste levensjaren door. De kleine presentatie in de kelder schetst de band tussen Escher en het Princessehof.

Er is ook een link tussen Escher en het keramiekmuseum. Escher was een reislustige kunstenaar. Hij liet zich inspireren door patronen in landschappen en gebouwen. De jonge graficus bracht dagenlang schetsend door in het Alhambra, het rijkversierde Moorse paleis in Granada, Spanje. Hij was daar gefascineerd door de geometrische patronen op de Islamitische tegels.

Later deed Escher zelf ook veel met keramiek. In zijn huis in Rome ontwierp hij zelf de vloer en wandtegels. Ook ontwierp hij tegeltableaus in opdracht. In de presentatie Bij Escher thuis laat het Princessehof originele Moorse tegels uit Spanje zien in combinatie met het, daarop geïnspireerde, eigen werk van Escher.

Bij Escher thuis, vanaf 28 april in Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share