Geen categorie

Onbekende kinderboeken duiken op dankzij expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling De verbeelders in Museum Meermanno zijn vier ongepubliceerde en tot nu toe onbekende boeken van Marietje Witteveen ontdekt.

Illustraties van Marietje Witteveen.
Illustraties van Marietje Witteveen.

 

Illustratrice en schrijfster Marietje Witteveen (1917-1999) maakte tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog kinderboeken in een modernistische stijl. Met kleurrijke afbeeldingen en verhaaltjes over kinderen die niet meer zo braaf zijn als in andere jeugdliteratuur.

Het is een raadsel waarom de vier nu gevonden prentenboeken niet zijn uitgegeven. Ze zijn bijna klaar voor publicatie. Ze bevatten volledig uitgewerkte illustraties, opmerkingen over waar die moeten komen en hier en daar staat een handgeschreven correctie voor de tekst.

Mogelijk raakte Witteveens stijl van tekenen uit de gratie. Na de oorlog werden Disney-achtige prentenboeken populair, met figuren die bekend waren uit strips en van televisie.

Vorig jaar verscheen het boek De verbeelders, waarin bijzonder hoogleraar Illustratie Saskia de Bodt een overzicht schets van boekillustraties in de twintigste eeuw. Tot de verschijning van dat boek was Marietje Witteveen een vrijwel onbekende kunstenares.

De tentoonstelling De verbeelders duurt nog tot en met 17 mei. Tot die datum zijn ook de vier recent ontdekte kinderboeken te zien, in de hal van Museum Meermanno.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share