Geen categorie

Van Gogh Museum: verloren schetsboek niet van Van Gogh

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Nieuws

Een schetsboek dat vandaag uitkomt bij Uitgeverij Terra is niet van Vincent van Gogh. Dat meldt het Van Gogh Museum op de dag van verschijning. De uitgeverij presenteert Vincent van Gogh: Het verloren schetsboek uit Arles wel als zodanig.

Volgens de uitgeverij gaat het om een schetsboek uit Van Goghs periode in Arles (1888-1889). Veel meer wil ze nog niet kwijt tot de persconferentie later vandaag. Maar het Van Gogh Museum twijfelt dus aan de echtheid.

Op basis van 56 van de in totaal 65 tekeningen concluderen experts van het museum dat die niet aan Vincent van Gogh kunnen worden toegeschreven. In hun opinie zijn ze imitaties van Van Goghs tekenwerk. De maker zou verkleurd tekenwerk van Van Gogh als voorbeeld hebben genomen.

In het schetsboek is volgens de experts geen verschil in stijl tussen tekeningen uit Arles en die uit Saint-Rémy. “Dat is hoogst bevreemdend, want hij ontwikkelde zich in die periode toen hij in Arles en Saint-Rémy verbleef voortdurend”, aldus het museum in een persbericht. De tekeningen zouden daarom niet wijzen op Van Gogh als maker.

“In vergelijking met zijn artistieke prestatie vinden onze deskundigen de tekentrant van de maker van de tekeningen bovendien monotoon, onbeholpen en krachteloos”, gaat het persbericht verder. “Van Goghs karakteristieke raffinement – waaronder zijn snelheid van tekenen zonder aan trefzekerheid in te boeten, zijn grote gevoel voor licht-donkertegenstellingen én zijn vaardigheid om een overtuigende samenhang aan te brengen in een groot arsenaal aan tekentechnieken – zijn niet in deze tekeningen aangetroffen.”

Omslag van het schetsboek.
Omslag van het schetsboek.

Veelzeggend volgens het museum is verder dat de tekeningen in het schetsboek zijn uitgevoerd in een bruine inkt die niet eerder is aangetroffen in de tekeningen van Van Gogh uit de jaren 1888-1890. “Van Gogh werkte destijds met zwarte en – incidenteel – paarse inkt, die in de loop der tijd echter sterk bruin zijn verkleurd. Maar de tekeningen in het schetsboek zijn niet verkleurd. Het schetsboek is een album en daar kan het licht niet bij: zowel de inkt als het papier is niet verkleurd en heeft zijn originele kleur behouden. Dat betekent dat de tekenaar bewust streefde naar bruinige effecten.” Dat wijst er volgens het museum op dat de maker zich heeft laten inspireren door Van Gogh.

Het Van Gogh Museum vindt dat het notitieboekje maakt daardoor een onbetrouwbare indruk, aldus het museum. Dat verder onderzoek noodzakelijk acht.

Vincent van Gogh: Het verloren schetsboek uit Arles, Uitgeverij Terra, € 69

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share