Geen categorie

Fundatie koopt schilderij Neo Rauch

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Museum de Fundatie heeft het schilderij Gewitterfront van de Duitse kunstenaar Neo Rauch gekocht. Het Mondriaan Fonds noemt het werk “een cruciale aanwinst voor Museum de Fundatie en de Collectie Nederland”.

Rauch (1960) geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. In 2002 won hij The Vincent Award, een tweejaarlijks prijs voor Europese kunstenaars. Als exponent van de zogeheten Neue Leipziger Schule werkt hij in een eigen stijl, waarin hij traditie en moderniteit integreert. Hij spiegelt zijn publiek de wereld voor als een theater met zelfverzonnen decors en figuren die een rol spelen in een verhaal dat geschiedenis en actualiteit onlosmakelijk met elkaar verbindt. Met zijn composities becommentarieert hij de complexiteit van het leven.

Gewitterfront (Onweersfront), dat hij dit jaar schilderde, is onderdeel van de portrettententoonstelling Zie de mens, die nog tot begin volgend jaar in de Fundatie te zien is. Het gaat over deemoed, boetedoening en doorzettingsvermogen. Het doek met de geknielde tamboer in negentiende-eeuws uniform refereert aan zowel het boek Die Blechtrommel van Günter Grass als aan de iconische knieval van Willy Brandt in het getto van Warschau in 1970, als symbolische boetedoening voor de Jodenvervolging door de nazi’s. Volgens de Fundatie levert Gewitterfront daarmee “een complex en associatief beeld van onze geschiedenis en een kritische blik op de toekomst”.

Gewitterfront is het tweede olieverfschilderij op doek van Rauch in een openbare Nederlandse collectie. Het Bonnefantenmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen hebben werk op papier van de Duitse kunstenaar en het Stedelijk Museum kocht al eerder een olieverfschilderij.

Neo Rauch (1960), Gewitterfront, 2016, olieverf op doek, 150 x 100 cm, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds © Neo Rauch c/o Pictoright Amsterdam 2016 (Foto: Uwe Walter, Berlin).
Neo Rauch (1960), Gewitterfront, 2016, olieverf op doek, 150 x 100 cm, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds © Neo Rauch c/o Pictoright Amsterdam 2016 (Foto: Uwe Walter, Berlin).

Museum de Fundatie in Zwolle kocht het schilderij omdat het zich de afgelopen jaren nadrukkelijk profileert als huis voor Duitse kunst. Recentelijk maakte het onder meer tentoonstellingen over de Republiek van Weimar en het Duitse expressionisme van Brücke en Der Blaue Reiter. Een expositie over Rauch staat op de planning.

De Fundatie kon het werk kopen met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds. Het betaalde 400.000 euro voor Gewitterfront.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share