Geen categorie

De schilder Steen, Thadaeus Steen

1 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Wie een schilderij meeneemt naar een opname van het programma Tussen Kunst en Kitsch hoopt stiekem dat het een werk is van een grote naam. De bekende achternaam was er in de aflevering van 7 november zeker, maar de voornaam week iets af. Op tafel pronkten twee schilderijen van Thadaeus Steen, inderdaad de zoon van.

Thadaeus Steen, Landschap met boom, ruïne en ruiter, ca. 1685.

Thadaeus Steen was de oudste zoon van Jan Steen en zijn echtgenote Margrietje van Goyen, de dochter van Jan van Goyen. Daarmee was hij dus de zoon van één meester en de kleinzoon van een andere.

Niet veel mensen zullen echter ooit van deze Steen gehoord hebben, en dat komt mede doordat er van hem slechts vier schilderijen bekend zijn. Pastoor L. Dijkmans liet ze in 1930 zien aan de toenmalige directeur van het Mauritshuis en publiceerde er een artikel over.

De man die de twee schilderijen meebracht is een verwant van deze Dijkmans, zo bleek aan de tafel in het Frans Hals Museum. De andere twee bekende Thadaeus Steens bevinden zich elders in de familie.

De zeventiende-eeuwse schilderijen tonen alle vier landschappen; de twee die aan bod kwamen in het televisieprogramma doen Italiaans aan, de andere twee meer Nederlands.

Expert Willem Jan Hoogsteder vond dat ze aardig zijn geschilderd, maar ook niet veel meer dan dat. Als er geen signatuur op had gestaan, waren ze niet heel kostbaar geweest. Omdat het hier gaat om twee van de vier bekende schilderijen van de zoon van Jan Steen hebben ze echter een waarde van 15.000 euro per stuk.

Terugkijken van de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch kan hier (de taxatie begint op 22:54).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share