Geen categorie

Rijksmuseum toont alle Rembrandts uit eigen collectie

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Het Rijksmuseum toont volgend jaar voor het eerst in zijn geschiedenis alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie in één tentoonstelling. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfdag in 2019.

Rembrandt van Rijn, Isaak en Rebekka, bekend als Het Joodse bruidje, ca. 1665 – ca. 1669. Bruikleen van de gemeente Amsterdam (legaat A. van der Hoop).

Sinds de recente aankoop – samen met het Louvre – van de huwelijksportretten van Marten en Oopjen beheert het Rijksmuseum de grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. Onder de 22 schilderijen bevinden zich behalve de Nachtwacht en Marten en Oopjen ook Het Joodse Bruidje, De Staalmeesters en Zelfportret als Apostel Paulus.

Verder bezit het Rijksmuseum 60 tekeningen van Rembrandt en ook nog eens 1300 prenten. Van die laatste groep toont het museum alleen de 300 beste en mooiste exemplaren. Omdat zeventiende-eeuwse prenten en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, zijn ze zelden te zien. Het is daarom vrij uniek dat het Rijksmuseum ze gedurende bijna vier maanden samen presenteert.

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel komen zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar aan bod. In een ander deel maakt de bezoeker kennis met zijn omgeving.

Rembrandt van Rijn, Liggende leeuw, ca. 1660.

In zijn jonge jaren oefende Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legde hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineerde hem. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs; hij maakte talloze portretten van de mensen die hij tegenkwam.

In zijn kunst vertelde Rembrandt ook verhalen, en die staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (Het Joodse bruidje) en Zelfportret als de apostel Paulus. Daarbij zette hij kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

Eerder maakte het Rijksmuseum bekend dat het de Nachtwacht vanaf volgend jaar gaat onderzoeken en restaureren. Het onderzoek start in juli, na de expositie.

Alle Rembrandts, 15 februari t/m 10 juni 2019 in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share