Geen categorie

Eise Eisinga Planetarium onderdeel Canon

0 0
Read Time:57 Second
Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is sinds afgelopen zaterdag onderdeel van het canonnetwerk van musea en culturele instellingen. Het planetarium in het museum is opgenomen in de Canon van Nederland.

Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. De Friese wolkammer Eise Eisinga bouwde dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel tussen 1774 en 1781.

De amateurastronoom wilde met zijn model laten zien hoe het zonnestelsel echt werkt. Dit vanwege de onrust, die was ontstaan naar aanleiding van een planeetsamenstand. Zijn aandeel in de Verlichting in Nederland was enorm.

De Canon van Nederland is een presentatie in vijftig vensters over de geschiedenis van Nederland. Deelnemende musea tonen daarin iconische topstukken. In het Canonvenster Eise Eisinga presenteert Koninklijk Eise Esinga Planetarium behalve het planetarium zelf ook handschriften van Eise Eisinga. Die zijn te zien op de website van Canon van Nederland.

Het Canonnetwerk een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar sinds is september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share