Geen categorie

Slot Zuylen heeft na 30 jaar gestolen zwaarden terug

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Slot Zuylen in Oud-Zuilen heeft na meer dan dertig jaar twee gestolen zwaarden terug. Ze waren onderdeel van de wapencollectie van het kasteel die halverwege de jaren tachtig in haar geheel is ontvreemd.

De buit bestond uit degens, dolken, geweren en pistolen. Dankzij een oplettende handelaar in antieke wapens en een bruikleengever zijn de zwaarden sinds gisteren weer te bewonderen in het museum.

In augustus kreeg conservator Gerbrand Korevaar een mail van Arjan Hollestelle, handelaar in antieke wapens. Hij had een bijzonder Indonesisch zwaard gekocht op Marktplaats. Op de schede is een decoratief patroon gegraveerd naast de inscriptie “Heer Van Zuijlen 1825, Tjiandjoer”. Op de achterzijde staat “Baron van Tuyll van Serooskerken”.

De teruggevonden gestolen zwaarden.

Hollestelle had over de diefstal uit Slot Zuylen gehoord en vermoedde bij zijn aankoop dat het om een van die gestolen zwaarden moest gaan. Hij vond dat dit exemplaar thuis hoorde in het huis van de oorspronkelijke eigenaar.

In een oude inventarislijst worden vier zwaarden omschreven als “Ind. zwaard met hoorngevest en houten schede “Tjiandjoer 1825”. Dankzij die beschrijving is duidelijk dat het zwaard dat Hollestelle nu schenkt een van de gestolen zwaarden is.

Peter Dekker, consultant in historische Oosterse wapens, las berichtgeving over het teruggevonden zwaard en begon daardoor te vermoeden dat hij een ander gestolen zwaard in bezit had. Hij besloot dat exemplaar in bruikleen te geven aan Slot Zuylen.

Het type zwaard is afgebeeld in het plaatjesalbum Indië. Gevende eene beschrijving van de Inheemsche bevolking van Nederlandsch-Indië en van hare beschaving van cacao- en chocoladefabriek Droste, uit 1928. Daaruit blijkt dat de zwaarden in de Preanger-regio op West Java werden gebruikt om op herten te jagen. In Slot Zuylen hadden de zwaarden vermoedelijk een meer decoratieve functie.

De teruggevonden zwaarden liggen sinds gisteren weer op hun originele plek in de Stenen Kamer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share