Geen categorie

Stedelijk toont wieg totdat nieuwe baby komt

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

De tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum is uitgebreid met een wieg uit 1928. Het object kan echter niet heel lang blijven staan, want binnenkort slaapt er weer een baby in.

 

Floor Poelsma bij de wieg. © Stedelijk Museum / Ernst van Deursen.
Floor Poelsma bij de wieg. © Stedelijk Museum / Ernst van Deursen.

 

Nazaten van de eerste eigenaren, de familie Post, waren verbaasd toen ze tijdens een bezoek aan de expositie een wieg zagen die erg leek op de wieg die zij op zolder hadden staan, en die al drie generaties in de familie is. De schildering op de zijkant was vergelijkbaar en ook het houten deel waaraan het gordijn is bevestigd en het onderstel leken op die van hun exemplaar.

Zij wisten dat hun wieg ontworpen was door bouwkundig tekenares Nel van Emmerik en architect Fried Berning. Van Emmerik maakte hem in opdracht van haar nicht Catharina Elisabeth van Hall en Rienks Post. De details in het houtsnijwerk in zwart en donkerrood laten duidelijk de invloed zien van de Amsterdamse School. Ook de decoratie van de panelen in uitbundige vormen in geel, rood en zwart zijn typisch voor die stijl.

Over de wieg die al in de tentoonstelling stond was nog helemaal niets bekend. Tot nu dan. Nu kan ook die wieg aan Berning en Van Emmerik worden toegeschreven”, aldus conservator Ingeborg de Roode. “En we kunnen ze met elkaar vergelijken, want ze staan beide in de tentoonstelling.”

De nieuwe vondst blijft maar kort, want de vierde generatie uit de familie Post is op komst. De wieg keert daarom na 21 juni weer terug naar de aanstaande ouders, Floor Poelsma en Wiegert van Keulen.

De wieg is niet het eerste object dat aan de tentoonstelling wordt toegevoegd. De expositie over de Amsterdamse School in het interieur is gebaseerd op jarenlang onderzoek. En dat onderzoek loopt nog, waardoor er nog voort ‘nieuwe’ stukken boven water komen. In de eerste zaal presenteert het Stedelijk gedurende de expositie nieuwe vondsten. Al direct bij de opening waren daar ontwerptekeningen voor Het Scheepvaarthuis te zien, die ontdekt waren in het Amsterdamse Stadsarchief.

Zie ook: Amsterdamse School, ook heel mooi van binnen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share