Geen categorie

Museum koopt op rommelmarkt gevonden Alma-Tadema

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een tekening van Sir Lawrence Alma-Tadema gekocht. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een portret van zijn nicht Sientje Tadema. Iemand die het op de rommelmarkt in Brussel vond, bood het werk aan het museum aan.

De aanbieder uit Antwerpen ontdekte de tekening van de negentiende-eeuwse schilder op een markt in Brussel. Hij vroeg het Fries Museum of dat interesse had het werk van hem te kopen. Conservator oude kunst Marlies Stoter onderzocht het portret en herkende de hand van Alma-Tadema aan de combinatie van zeer verfijnde lijntjes en sterk aangezette potloodlijnen in de donkere partijen van de tekening.

Alma-Tadema werd in 1836 in het Friese Dronrijp geboren als Lourens Alma Tadema. Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen vertrok hij naar Londen, waar hij zich liet naturaliseren en zichzelf Lawrence ging noemen. Bovendien voegde hij zijn tweede voornaam Alma toe aan zijn achternaam.

Portret door Sir Lawrence Alma-Tadema, 1857, collectie Fries Museum, Leeuwarden. Foto: Fabian Samidjono.

De kunstenaar is vooral bekend vanwege zijn geliefde voorstellingen van de klassieke oudheid. Hij nam de toeschouwer mee naar alledaagse scènes uit de klassieke oudheid en bracht deze tijd als eerste echt tot leven. Zijn voorstellingen zijn zo overtuigend en spreken dusdanig tot de verbeelding dat regisseurs ze al ruim een eeuw gebruiken als inspiratie voor kostuums en decors van historische spektakelfilms. Alma-Tadema heeft dus voor een groot deel ons beeld van de oudheid bepaald.

Een tentoonstelling over Alma-Tadema in het Fries Museum in 2016 was met 158.000 bezoekers een groot succes. Die bevatte voornamelijk schilderijen met de oudheid als onderwerp. Zijn talenten als portretschilder zijn tot nu toe niet zo belicht.

Tijdens zijn studie aan de Academie van Antwerpen tekende en schilderde Alma-Tadema regelmatig portretten van mensen uit zijn naaste omgeving. Het nu aangekochte portret, ondertekend met S. Tadema, is hoogstwaarschijnlijk van zijn nicht Sientje Tadema, die hem muziekles gaf. Het Fries Museum bezat al een grote groep tekeningen uit de vroegste jeugd van Alma-Tadema en enkele portrettekeningen van familieleden en potloodschetsen voor zijn schilderijen uit zijn Londense periode.

Na een papierrestauratie is het portret toegevoegd aan de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland, die op 20 april opent in het Fries Museum. Met de tentoonstelling laat het museum zien hoe zijn collectie tot stand is gekomen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share