Geen categorie

Luceberts unica

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Lucebert.

Uitgeverij De Bezige Bij en Stedelijk Museum Amsterdam geven samen een aantal unieke facsimile-uitgaven van Lucebert uit, de zogenaamde Unica. Het gaat om zeven boekjes die samen zevenentwintig nooit eerder gepubliceerde gedichten bevatten. Ze worden zondag 25 september in het Stedelijk Museum gepresenteerd.

Lucebert (1924-1994) was behalve beeldend kunstenaar ook dichter. Hij wordt zelfs beschouwd als een van de grootste Nederlandstalige dichters van de twintigste eeuw. Als beeldend kunstenaar speelde hij een sleutelrol in de ontwikkeling van de Cobra-beweging. In de periode rond 1950 maakte hij voor vrienden een aantal unieke boekjes met gedichten, tekeningen en collages. Deze zeven boekjes, ondergebracht in de collectie van het Stedelijk Museum en in privécollecties, verschijnen nu in een facsimile-editie.

De plek van presentatie is een toepasselijke, want in het Stedelijk Museum maakte Lucebert in 1949 zijn entree maakte deelnemer aan de beroemde Cobra-tentoonstelling die directeur Willem Sandberg initieerde. Ook is dit de historische locatie waar Lucebert in 1954, gekleed als Keizer der Vijftigers, zijn troonrede wilde uitspreken, en waar hem en zijn gevolg uiteindelijk de toegang werd ontzegd.

Remco Campert nam destijds met veel verve de rol van hoveling op zich. En hij is het die de presentatie van de dichtbundels opluistert met een voordracht. De presentatie op zondag 25 september begint om 15 uur. Die dag zijn er in het café van het museum ook enkele originele unica te bezichtigen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share