Geen categorie

250 jaar Hokusai

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Hokusai, zonder twijfel de bekendste Japanse kunstenaar, werd 250 jaar geleden geboren in Edo (het huidige Tokio). Voor Japanmuseum het SieboldHuis is dit feit aanleiding voor een grote tentoonstelling van zijn werk.

Hokusai, De grote golf.

Zijn bekendste compositie is misschien wel De grote golf, waarmee hij internationaal doorbrak als kunstenaar. Zijn series landschapsprenten ontstonden pas toen Hokusai (1760-1849) de zeventig al ruim was gepasseerd. Hij had daarvoor ook al een rijk oeuvre geschapen, dat echter veel minder bekend is. Hij ontwierp duizenden prenten voor amateurdichters en hun clubs en leverde meer dan duizend illustraties voor zo’n 35 romans.

Hokusai, Rode Fuji.

Zijn omvangrijkste werk is de Hokusai manga, een reeks van tien boekjes die tussen 1814 en 1819 uitkwam en als tekenvoorbeeld diende zodat iedereen zich zijn tekenstijl eigen kon maken. Zijn stijl werd niet alleen overgenomen door Japanse kunstenaars, maar beïnvloedde ook westerse collega’s, zoals de impressionisten Renoir en Monet.

Philipp Franz von Siebold, naamgever van het SieboldHuis, ontmoette Hokusai tussen 1823 en 1829 in Japan. Hij nam enkele prenten en boekjes van hem mee. Deze zijn op de expositie te bezichtigen, samen met andere hoogtepunten uit Hokusai’s oeuvre, waaronder vele stukken die nog nooit eerder in Nederland te zien waren.

Hokusai 250 in het SieboldHuis in Leiden bestaat uit twee delen: het eerste deel loopt van vrijdag 10 december t/m 16 januari, het tweede deel van vrijdag 21 januari t/m zondag 27 februari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share