Geen categorie

Stedelijk gelast tentoonstelling Ettore Sottsass af

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Het Stedelijk Museum heeft de dit voorjaar geplande tentoonstelling van de Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass (1917-2007) afgelast. De erven en galeriehouder van Sottsass hebben namelijk alle medewerking aan het project opgezegd. Eerder hadden ze al hun toezegging om bruiklenen te leveren ingetrokken.

Dit gebeurde na een verschil van mening over de door het museum gekozen opzet van de tentoonstelling. Hoewel het Stedelijk zelf tachtig werken van Sottsass bezit en vele musea en verzamelaars wel bruiklenen zouden leveren, vindt het museum het onverantwoord om zonder de medewerking van de erven en galeriehouder de tentoonstelling te laten doorgaan.

Zaaloverzicht van tentoonstelling Ettore Sottsass Designer of the World”, in Chateau de Montsoreau-Museum of contemporary art. Foto: Philippe49730 (via Wikipedia).

“Ik vind het bijzonder spijtig dat we dit moeten doen”, aldus interim-directeur Jan Willem Sieburgh. “We hadden graag met de erven samengewerkt aan een prachtige en publieksvriendelijke tentoonstelling over Ettore Sottsass. Maar maandenlange gesprekken hierover leverden niets op. Als museum kunnen én willen we ons niet laten voorschrijven hoe we een tentoonstelling moeten invullen. De erven boden te weinig ruimte voor eigen interpretaties in de presentatie. Terwijl analyse en onderzoek voor ons nog steeds tot de wetenschappelijke hoofdtaken van een museum behoren.”

Met Sottsass zelf heeft het Stedelijk van 1968 tot aan de dood van de ontwerper in 2007 altijd goed contact gehad, laat het museum weten in een verklaring. In de afgelopen jaren verwierf het museum belangrijke stukken uit zijn oeuvre, van een Superbox-kast uit het eind van de jaren 60 tot Vase No. 10 uit 2006. In 2010 verwierf het Stedelijk bovendien een groot deel van het Memphis-archief uit het privébezit van Sottsass. Daarin bevinden zich ontwerptekeningen, affiches, catalogi en textielstalen van de jonge ontwerpers met wie Sottsass destijds samenwerkte.

Het voor de tentoonstelling verrichte onderzoek zal het museum op andere wijze toegankelijk maken.

Eerder wijdde Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch wel een expositie aan Sottsass. Deze was te zien tot en met 7 januari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share