Geen categorie

Gratis naar Mauritshuis met tweet over buste Maurits

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

De verwijdering van een buste van Johan Maurits uit de foyer kwam het Mauritshuis op veel kritiek te staan. Zelfs premier Rutte en CDA-fractievoorzitter Buma lieten zich erover uit. Ook op Twitter ontstonden er discussies over de kwestie. Om al die twitteraars de kans te geven te zien hoe het nu echt zit, geeft het Haagse museum hen op zondag 28 januari gratis toegang, op vertoon van een tweet over de zaak.

Lange tijd stond er in de foyer van het Mauritshuis een kunststoffen replica van een buste van stichter en naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen. Deze is inmiddels verdwenen, maar dat geldt niet voor Johan Maurits zelf.

Die krijgt sinds kort ruim aandacht in zaal 13. Daar heeft het museum twee wanden ingericht met kunstwerken die betrekking hebben op gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Ook staat daar een achttiende-eeuws terracotta beeldje van Johan Maurits. In die zaal denkt het museum beter het verhaal van Johan Maurits van Nassau-Siegen in Nederlands-Brazilië te kunnen vertellen, inclusief zijn rol in het slavernijverleden.

Zaal 13, over Johan Maurits. Foto: Mauritshuis, Den Haag.

Omdat de buste een replica uit 1986 is en daarmee geen echte historische waarde had, verdween die uit het zicht. “Bovendien ontbrak op deze locatie de mogelijkheid het beeld in de juiste context te plaatsen”, aldus het museum in een verklaring op zijn website.

In het radioprogramma Met het Oog Op Morgen opperde premier Rutte dat het Mauritshuis zijn naam dan ook maar moest veranderen. In het televisieprogramma Buitenhof zei directeur Emilie Gordenker als reactie dat de naam geen eerbetoon is, maar dat het museumgebouw al zo heet sinds Johan Maurits er in 1644 ging wonen. Van naamsverandering is dus geen sprake.

Gordenker nodige de premier uit om met eigen ogen te zien hoe het Mauritshuis stilstaat bij Johan Maurits. Komende zondag bijvoorbeeld, als het museum mensen die twitterden over de kwestie vrij toegang biedt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share