Geen categorie

Namen Nachtwacht bekend

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Ruim 365 jaar na het schilderen van De Nachtwacht is eindelijk de identiteit bekend van de schutters die op het schilderij afgebeeld staan. Historicus Bas Dudok van Heel heeft dit mysterie ontrafeld. Hij publiceerde zijn bevindingen in het Engelstalige tijdschrift The Rijksmuseum Bulletin.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), De Nachtwacht, 1642, Rijksmuseum Amsterdam.

Omstreeks 1715 werd al een schild met namen toegevoegd aan De Nachtwacht, achttien in totaal. Slechts in enkele gevallen was bekend welke naam bij welk gezicht hoorde. Dudok van Heel ging op zoek naar de mensen achter die namen. Hij onderzocht hun families, hun welstand en hun zakenrelaties. Hij vond zelfs in boedelinventarissen bepaalde stukken kleding en uitrusting die op De Nachtwacht zijn afgebeeld. Dit alles legde hij naast de leeftijden van de schutters in 1642, het jaar dat het schilderij werd voltooid. Zo wist hij elke naam te koppelen aan een persoon op het schilderij.

De Nachtwacht is oorspronkelijk gemaakt voor de grote zaal van de Kloveniersdoelen, het ‘clubhuis’ van de schutterij, het huidige Doelen Hotel. Deze zaal uit 1627 was destijds de belangrijkste ontvangstzaal van Amsterdam. De Kloveniers lieten tussen 1640 en 1645 alle compagnieën die in de Kloveniersdoelen huisden portretteren door de belangrijkste kunstenaars van Amsterdam.

Dudok van Heel heeft vastgesteld dat de zes schuttersstukken van Rembrandt, Pickenoy, Bakker, Van der Helst, Van Sandrart en Flinck een lange doorlopende voorstelling van schutters in de zaal vormden. Voor het Bulletin maakte Dudok van Heel een reconstructie van de zaal waaruit is af te leiden dat Rembrandts Nachtwacht qua compositie en kleur uit de toon valt bij de rest. Het is dus waarschijnlijk dat Rembrandt zich destijds niet aan de opdracht heeft gehouden.

Klik hier voor een samenvatting van het artikel (pdf) van Bas Dudok van Heel met daarin een afbeelding van De Nachtwacht, met daarop de namen van alle afgebeelde personen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share