Geen categorie

Van Gogh Museum koopt portret Munch

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van Edvard Munch gekocht. Het gaat om het portret van Felix Auerbach dat de Noorse schilder in 1906 maakte in opdracht van de Duitse natuurwetenschapper. Het museum toonde het werk vanochtend, op de 74ste sterfdag van Munch, voor het eerst aan het publiek. Het is het enige portret van Munch in een Nederlandse collectie.

Het monumentale schilderij, geschilderd in expressieve kleuren, is kenmerkend voor het oeuvre van Munch (1863-1944) en past volgens het Van Gogh Museum naadloos in diens collectie. Zowel het werk als de levens van Vincent van Gogh en Edvard Munch vertonen namelijk opvallende parallellen, zoals ook al duidelijk werd in de succesvolle tentoonstelling Munch : Van Gogh in 2015-2016.

De overeenkomsten tussen Munch en Van Gogh zijn met name in hun portretkunst heel duidelijk, vindt het museum. Zo is het expressieve kleurgebruik terug te zien in het portret van Felix Auerbach. Munch koos ervoor de geportretteerde voor een ondefinieerbare oranjerode achtergrond af te beelden. Van Gogh koos dikwijls voor eenzelfde aanpak.

Edvard Munch (1863-1944), Felix Auerbach, 1906, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Maljers-de Jongh Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de leden van The Yellow House).

Felix Auerbach (1856-1933) was ten tijde van het ontstaan van net portret professor aan de universiteit van Jena. Hij maakte deel uit van de culturele elite en was, samen met zijn vrouw Anna, erg in kunst geïnteresseerd.

Eind 1905 brachten zij samen een bezoek aan het archief van Nietzsche en zagen daar het portret dat Munch van de filosoof had gemaakt. Ze waren diep onder de indruk en nodigden de schilder kort daarop uit in Jena. Voor het bedrag van 500 mark schilderde in februari 1906 het portret van Auerbach.

Het portret is zeer karakteristiek voor het oeuvre van Munch en eveneens kenmerkend voor zijn werken uit deze periode. Het schilderij van Felix Auerbach wordt gezien als een van de beste portretten van Edvard Munch uit het eerste decennium van de twintigste eeuw. Munch portretteerde Auerbach als een assertieve man van de wereld die de beschouwer zelfverzekerd aankijkt.

Felix Auerbach is vanaf vandaag te zien in de vaste collectie van het Van Gogh Museum op de derde verdieping. In de presentatie hangt het tussen portretten die verwant zijn qua kleurgebruik, thema en compositie, zoals De zoeaaf van Van Gogh, De blauwe japon van Kees van Dongen en Jan Sluijters’ Salomon Beffie (1912).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share