Geen categorie

Rijksmuseum krijgt bijna 200 sieraden

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Het Rijksmuseum is een omvangrijke juwelencollectie rijker. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Jewellery Matters schonken Marjan en Gerard Unger bijna tweehonderd sieraden die zij over een periode van meer dan veertig jaar verzamelden.

Broche Konijn, 1950-1960 (Nederland).

De verzameling bestaat uit onder andere Nederlandse en internationale stukken uit de periode 1800-2017, met als zwaartepunt de periode 1850-1990. Het betreft onder meer werk van ex-studenten aan de Rietveld Academie en het Sandberg instituut, prijswinnende sieraden van diverse internationale tentoonstellingen, werken in opdracht van Marjan en Gerard en individuele aankopen.

Tevens onderdeel van de schenking is een grote groep modesieraden, ontworpen door diverse internationale topontwerpers en opkomende ontwerpers voor modecollecties. Deze juwelen sluit aan bij de collectie mode en kostuum van het Rijksmuseum.

Het is de tweede schenking van Marjan en Gerard Unger aan het Rijksmuseum. In 2009 gaven ze al 492 Nederlandse sieraden uit de twintigste eeuw.

Broche, 1940-1950 (Nederland).

Marjan Unger (1946) schreef samen met conservator en restaurator Suzanne van Leeuwen het boek Jewellery Matters, dat in november 2017 verscheen. Aanleiding was een gelijknamig driedaags internationaal symposium in het Rijksmuseum.

De auteurs plaatsen de sieraden in de context van degenen die ze dragen, hun cultuur en hun tijd. Elk sieraad is op ware grootte afgebeeld en de afbeeldingen gaan gepaard met foto’s van schilderijen, prenten en foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share