Geen categorie

Stokstaartjes en nazi-kabouters

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Op het eerste gezicht lijkt het een vrolijke bedoening in de Utrechtse galerie Artlease. Opvallende gele stokstaartjes hebben de expositieruimtes overgenomen en kijken met de voor deze diertjes kenmerkende blik voor zich uit. Ze staan er echter niet zomaar; ze zijn alert, alert op de nazi-kabouters.

 

Foto: Galerie Artlease, Utrecht.
Foto: Galerie Artlease, Utrecht.

 

Die schepsels, zwart (met één gouden leider) en met hun rechterarm in de Hitlergroetstand staan in een zijruimte opgesteld in rijen. De Duitse kunstenaar Ottmar Hörl (1950) maakte ze en noemde de installatie Dance with the Devil. Samen met de gele stokstaartjes vormen ze bij Artlease de expositie Blijf Alert.

Met de installatie wil de kunstenaar op een ironische manier zeggen: opgepast. “Het is een waarschuwing om niet te vervallen in dit systeem en mee te doen omdat iedereen meedoet”, aldus Hörl in het Canvas-programma Terzake. “We mogen niet vergeten hoe makkelijk het is mee te doen.”

In Hörls vaderland ontstond in 2009 ophef over de nazi-kabouters. Het gebruik van nazisymbolen is in Duitsland strafbaar en daarom werd er aangifte gedaan tegen de kunstwerken. Justitie seponeerde de zaak echter omdat duidelijk is dat de kabouters bedoeld zijn om de nazi-ideologie belachelijk te maken.

Stokstaartje in de vitrine van Boekhandel De Rooie Rat in Utrecht.
Stokstaartje in de vitrine van Boekhandel De Rooie Rat in Utrecht.

De stokstaartjes en kabouters zijn te koop in de galerie. “Het publiek neemt als het ware een aandeel in mijn werk”, zo zegt Hörl. De gele dieren zijn los verkrijgbaar, maar de vergiftigde kabouters, zoals Hörl ze noemt, alleen in combinatie met een stokstaartje. Inmiddels duiken de diertjes al her en der op in het Utrechtse straatbeeld, immer alert.

Blijf Alert, t/m 16 augustus bij Artlease, Oudegracht 63, Utrecht. Openingstijden: dinsdag – zaterdag van 10.00 – 17.30 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share