Geen categorie

Van Gogh door de ogen van Zadkine

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Ossip Zadkine, Portret van Vincent van Gogh, 1955.

Op de plek waar ooit het geboortehuis van Vincent van Gogh stond, staat nu het Vincent van Gogh Huis Zundert. In wisselende exposities toont het vorig jaar geopende museum aan dat veel kunstenaars zich hebben laten inspireren door de wereldberoemde schilder. Beeldhouwer Ossip Zadkine was één van hen.

Ossip Zadkine (1890-1967), bekend van het beeld De Verwoeste Stad in Rotterdam, reisde in de jaren twintig van de vorige eeuw in de voetsporen van Vincent van Gogh naar Noord-Brabant. Daar raakte hij voor de rest van zijn leven gefascineerd door de kunstschilder.

Hij verdiepte zich in Vincents brieven en maakte verschillende studies, waaruit beelden ontstonden en monumenten voor Wasmes (Borinage), Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence en Zundert, plaatsen waar Van Gogh ooit verbleef. Tussen 1955 en 1964 maakte Zadkine verschillende bustes van Van Gogh en andere beelden die de schilder voorstelden. Ook was hij verantwoordelijk voor het Monument van de gebroeders Van Gogh in Zundert.

De expositie toont onder meer de beelden die Zadkine maakte als voorstudies voor zijn diverse monumenten voor Vincent van Gogh. Ook is het model te zien van Zadkines beroemdste beeld De Verwoeste Stad.

Zadkine & Van Gogh, t/m 15 februari in het Vincent van Gogh Huis Zundert

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share