Geen categorie

Gestolen kunst Westfries Museum 7 oktober terug in Hoorn

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Nieuws

De vijf in Oekraïne teruggevonden schilderijen van het Westfries Museum zijn vandaag op de Nederlandse ambassade in Kiev overgedragen aan directeur Ad Geerdink. De werken worden op 7 oktober feestelijk binnengehaald in Hoorn. Dat maakte Judith de Jong, wethouder Kunst en Cultuur van Hoorn, direct na de overdracht bekend.

 

Vrouw Wereld van Jacob Waben.
Vrouw Wereld van Jacob Waben.

 

In Kiev zag directeur Ad Geerdink de originele schilderijen voor het eerst. Ze waren al gestolen toen hij in 2009 directeur werd van het Westfries Museum. Hij noemt de overdracht “een kippenvelmoment” en een feestelijk moment. “Ik kende de schilderijen alleen van afbeeldingen. Ik had er vaak van gedroomd hoe ze er in het echt uit zouden zien. Ze zijn echt prachtig!”

Over de staat van het Keukenstuk van Floris van Schooten en Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert is hij minder te spreken. Hij is daar zelfs “heel verdrietig” over. “Jarenlang is er met de schilderijen gesleept en zijn ze opgevouwen of opgerold geweest. Ze hebben echt enorm geleden. Bij het uitrollen kwam er spontaan een stuk los. Gelukkig zijn ze nog wel te restaureren, maar het zal een tijdrovend karwei worden. De kosten zullen flink zijn, minimaal 100.000 euro.”

Om de restauratie te kunnen betalen, wil het museum een crowdfundingsactie starten. “We beginnen met de crowdfunding als de schilderijen in Hoorn zijn. In het voorjaar van 2017 willen we de schilderijen weer in volle glorie laten schitteren in het Westfries Museum.”

 

Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784.
Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784.

 

Het Westfries Museum bereidt volgens de wethouder een feestelijke terugkeer van de schilderijen voor op vrijdag 7 oktober. “In het programma zit in ieder geval theater en muziek voor de poort van het Westfries Museum. En een week lang gratis museumbezoek vanaf 8 oktober, zodat iedereen die de terug gevonden meesterwerken kan zien.”

De vijf schilderijen werden in de nacht van 9 op 10 januari 2005 uit het museum gestolen, samen met nog negentien andere schilderijen en zeventig stukken zilverwerk. De overgedragen schilderijen zijn de Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een Keukenstuk van Floris van Schooten, Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater en de Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld, beide van Jacob Waben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share