Geen categorie

139 geroofde objecten in Nederlandse musea

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

In Nederlandse musea bevinden zich nog 139 kunstvoorwerpen waarvan vermoed wordt of is aangetoond dat ze ten tijde van het naziregime van hun joodse eigenaren afhandig zijn gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Museumvereniging waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt.

Marten van Valckenborch I, Landschap met oogstende boeren, ca. 1565, collectie Rijksmuseum Twenthe. Dit schilderij was ooit eigendom van Bernhard Albert Mayer uit Mainz die mogelijk onder druk van de politieke omstandigheden in Duitsland zijn collectie heeft laten veilen.

Aan het onderzoek deden 162 musea mee. Het onderzoek leverde 139 
objecten op met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis, afkomstig uit 41 verschillende musea. Het gaat om 69 schilderijen, 24 tekeningen, twee sculpturen, 31 voorwerpen van kunstnijverheid en dertien joodse rituele objecten. Van 61 objecten is de oorspronkelijke eigenaar bekend. In 78 gevallen is het onzeker aan wie het object toebehoorde en of er inderdaad sprake is van roof of onvrijwillig bezitsverlies.

Jan Toorop, Het magazijn, 1905, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam. Afkomstig uit de vooroorlogse collectie van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker.

Ruim 400 musea lieten weten niet aan het onderzoek deel te nemen. Volgens de Museumvereniging hadden ze daar legitieme redenen voor. Het ging hierbij bijvoorbeeld om musea met een collectie 
hedendaagse kunst, een botanische collectie of een verzameling die voor 1933 werd samengesteld.

Vanmiddag ging de speciale website www.musealeverwervingen.nl  live. Hierop is per object de herkomstgeschiedenis te zien.
 In veel gevallen is de herkomst, ook na onderzoek, niet sluitend.
 Doel van de site is om met hulp van iedereen de herkomstgeschiedenis 
alsnog in kaart te brengen. Zo mogelijk proberen musea in contact te komen met familieleden
 of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share