Geen categorie

Strandbeesten weer even thuis in Delft

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Nieuws

Theo Jansens strandbeesten zijn in Delft, de stad waar hun geestelijk vader werkt. Een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft staat stil bij het ontstaan van de wereldberoemde wezens.

 

De eerste zaal dompelt de bezoeker onder in de wereld van het strandbeest. Foto: Marco Zwinkels.
De eerste zaal dompelt de bezoeker onder in de wereld van het strandbeest.
Foto: Marco Zwinkels.

 

Theo Jansen is een van de invloedrijkste beeldend kunstenaars van Nederland. Zijn strandbeesten gaan de hele wereld over en vinden internationaal weerklank bij wetenschappers, dichters, filmmakers en andere kunstenaars. In oktober van dit jaar was hij te gast bij NASA in Pasadena, om deel te nemen aan diverse brainstormsessies met NASA-wetenschappers. Zij wilden gebruik maken van zijn grote kennis van mechanica om een landing op Venus mogelijk te maken.

In de eerste grote solotentoonstelling in ‘zijn eigen stad’ neemt Jansen (1948) het publiek stap voor stap mee in zijn experimenteerdrift en fantasie. De tentoonstelling begint met, zoals hij het zelf omschrijft, een brainwash, nodig om de bezoeker compleet onder te dompelen in zijn wonderlijke wereld van cellen, gewrichten, wiskundige formules en genetische codes.

 

Theo Jansen legt de laatste hand aan een van zijn meest recente beesten. Foto: Marco Zwinkels.
Theo Jansen legt de laatste hand aan een van zijn meest recente beesten. Foto: Marco Zwinkels.

 

De tweede stop is de Rustplaats der fossiele voorwerpen, waar in de gewijde sfeer van een inpandig kerkgebouw de resten liggen van overleden verklaarde strandbeesten. In de Reanimatiekamer komen dagelijks enkele metershoge dieren kortstondig tot leven. De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan Jansens vroege werk, zoals de verfmachine en de UFO. Alle begeleidende teksten zijn geschreven door Jansen zelf.

Eind november laat het Prinsenkwartier een strandbeest los op het plein bij de ingang van het museum. Het blijft er dag en nacht staan. Op het zand onder zijn poten worden beelden geprojecteerd van een kabbelende zee. En op de omringende muren zijn fragmenten uit de NTR-documentaire De jongensdroom – Theo Jansen te zien.

Universum Theo Jansen – Of de wording van het strandbeest, 18 november 2016 t/m 5 maart 2017 in Museum Prinsenhof Delft

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share