Geen categorie

Vroege Appel ontdekt bij Tussen Kunst en Kitsch

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Een houten paneeltje met daarop een vrolijk gezicht van een kind is vanavond een van de hoogtepunten van de eerste aflevering van een nieuw seizoen Tussen Kunst en Kitsch. Het schilderijtje is een vroeg werk van Karel Appel.

De vroege Karel Appel. Foto: Tussen Kunst en Kitsch.
De vroege Karel Appel. Foto: Tussen Kunst en Kitsch.

 

Expert Richard ter Borg ontdekte het werkje tijdens opnames in het Drents Museum in Assen. Een familielid van de eigenaar kocht het ooit voor 5 gulden op het Waterlooplein in Amsterdam, vertelde Frits Sissing tegen Radio Drenthe. Sissing is de nieuwe presentator van het televisieprogramma.

De verkoper toentertijd was vermoedelijk Karel Appel zelf, die nog niet was doorgebroken. Het werk stamt uit ongeveer 1948, een periode waarin de kunstenaar straatarm was. Hij sloopte alles in zijn huis sloopte om maar aan materiaal te komen om te beschilderen.

De eigenaar dacht al dat ze een echte Appel had en haar vermoeden werd in Assen bevestigd. De waarde van het werk is nog niet bekendgemaakt. Dat wordt vanavond duidelijk.

Het was niet de eerste keer dat er een vroeg werk voor Karel Appel ontdekt wordt in het programma. In 2011 dook al het schilderij De Bleek uit ongeveer 1945 op.

Tussen Kunst en Kitsch, vanaf vanavond elke woensdag om 20.30 uur op NPO1

Update 3 september 2015: De Karel Appel heeft volgens de expert een waarde van tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share