Geen categorie

300 prenten in speelse vormgeving

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Recensie

Direct bij binnenkomst is duidelijk dat aan de expositie New for Now in het Rijksmuseum de nodige aandacht is besteed. Aan de achterwand van de beginzaal hangt een smalle verticale balk waarin, geholpen door roterende bladen, een getekende dame snel haar weg vindt van links naar rechts (video).

Door: Evert-Jan Pol

NewForNow2
De lopende dame. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De tentoonstelling in de Philipsvleugel gaat over de ontwikkeling van vrouwen- en mannenmode én die van modetijdschriften. In vier zalen toont het Rijksmuseum ruim driehonderd prenten uit vier eeuwen

Aan de muren prijken onder meer werk van de Franse modeontwerper Paul Poiret (1879-1944). Met zijn uitspraak “Mode is Kunst” luidde hij een nieuw tijdperk in. Hij presenteerde zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren.

Omdat er veel te zien is, oogt de tentoonstelling soms druk, maar het is nooit storend. Dit komt mede door de speelse vormgeving, die geheel in lijn lijkt met het thema. In zaal 2 hangen kleine modeprenten, in steeds vier rijen boven elkaar in witte ovale vormen. Elders hangen ze juist weer in de vorm van een piramide. Een leuke vondst ook is een reusachtige boek – of in dit geval waarschijnlijk magazine – gevuld met prenten.

Foto: Evert-Jan Pol.
Foto: Evert-Jan Pol.

 

Alle prenten zijn afkomstig uit de eigen collectie van het museum, die in totaal uit achtduizend stuks bestaat. Wie meer wil zien, kan terecht op de website. Daar komen ze allemaal voorbij. Maar wie deze maand nog in het Rijksmuseum is, moet New for Now zeker even meenemen. In het echt is alles mooier.

New for Now. The Origin of Fashion Magazines, t/m 27 september in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share