Geen categorie

Westfries Museum haalt voldoende geld op voor restauratie gestolen kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Nieuws

Het Westfries Museum kan alle vijf gestolen en teruggekeerde schilderijen laten restaureren. De crowfundingcampagne bleek een groot succes: het museum haalde 85.000 euro op, 12.000 meer dan gewenst.

 

De gestolen schilderijen staan klaar voor transport naar de restaurateur. Foto: Westfries Museum.
De gestolen schilderijen staan klaar voor transport naar de restaurateur. Foto: Westfries Museum.

 

Een week geleden was het nog maar de vraag of het Westfries Museum het streefbedrag zou halen, maar in de laatste week van de campagne ging het plotseling hard. De donaties en toezeggingen stroomden binnen. “We zijn zo dankbaar en blij dat we nu alle vijf beschadigde doeken kunnen laten restaureren”, vertelt directeur Ad Geerdink. “De hartverwarmende acties en reacties zijn overweldigend geweest.”

Het museum kreeg steun uit heel Nederland. Zo zegde het college van B&W van Enschede een bedrag van 5.000 euro toe. Burgemeester en wethouders van de Overijsselse gemeente brachten vrijdag 11 november een bezoek aan het museum.

Het Westfries Museum heeft 100.000 euro nodig voor de restauratie van de vijf doeken. Het museum staat zelf garant voor 28.000. De resterende 72.000 euro moest uit de crowdfundingcampagne komen.

Het museum ontving tijdens de campagne steun van vele kanten, zowel vanuit de gemeente, als het bedrijfsleven en culturele organisaties. Ook veel particulieren doneerden. Via het crowdfundingplatform Voor de Kunst kwamen 349 donaties binnen. Daarnaast hebben ook nog eens honderden bezoekers in het museum in totaal zo’n 3.300 euro gedoneerd. Geerdink: “Het toont de grote betrokkenheid bij de schilderijenroof en bij het museum. Misschien zijn we daar nog wel het meest blij mee.”

Maandag 14 november zijn de eerste twee doeken naar de restaurateur Ronald de Jager gebracht. Het gaat om Gezicht op de Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater en het Keukenstuk van Floris van Schooten. De restauratie van alle vijf schilderijen zal naar verwachting 9 maanden in beslag gaan nemen. Vanaf 1 december 2016 is de restauratie te volgen via de website van het Westfries Museum en via Facebook. Ondertussen gaat de zoektocht naar de overige in januari 2005 gestolen werken door.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share