Geen categorie

Rembrandthuis toont De vier zintuigen

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Museum Het Rembrandthuis toont vanaf 1 december de vroegst bekende schilderijen van Rembrandt: De vier zintuigen. De serie verbeeldt het zicht, het gehoor, de reuk en het gevoel.

 

Links: De brillenverkoper (het zicht), ca. 1624, olieverf op paneel, Museum De Lakenhal, Leiden. Rechts: De drie zangers (het gehoor), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York.
Links: De brillenverkoper (het zicht), ca. 1624, olieverf op paneel, Museum De Lakenhal, Leiden. Rechts: De drie zangers (het gehoor), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York.

 

Rembrandt maakte de werken in omstreeks 1624 in Leiden. Hij was op dat moment zo’n 18 jaar oud. Hij schilderde de werken zeer waarschijnlijk als een volledige serie van de vijf zintuigen maar van De smaak ontbreekt tot op heden elk spoor. Lange tijd waren slechts drie paneeltjes uit de reeks bekend. Vorig jaar dook De reuk op bij een veiling in New Jersey.

De Franse kunsthandelaar die het ontdekte verkocht het door aan de New Yorkse verzamelaar Thomas Kaplan, eigenaar van The Leiden Collection. Die presenteerde het na restauratie op de Tefaf in Maastricht. Kaplan bezit nu drie van de vier zintuigen. Het vierde paneel, De brillenverkoper (Zicht) bevindt zich in de collectie van Museum De Lakenhal in Leiden. Het is voor het eerst dat de vier kleine panelen in Nederland samen te zien zijn, en wel in het voormalige woonhuis van Rembrandt.

 

Links: De operatie (het gevoel), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York. Rechts: De flauwgevallen patiënt (de reuk), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York.
Links: De operatie (het gevoel), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York. Rechts: De flauwgevallen patiënt (de reuk), ca. 1624, olieverf op paneel, The Leiden Collection, New York.

 

De eerste presentatie van De vier zintuigen vond afgelopen zomer plaats in The J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Op dit moment bevinden ze zich in het Ashmolean Museum in Oxford. Na de presentatie in het Rembrandthuis reizen de werkjes door naar het Louvre in Parijs.

Rembrandts eerste schilderijen. De vier zintuigen, 1 december 2016 t/m 12 februari 2017 in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share