Geen categorie

Topstukken Boijmans op surrealisme-expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Een aantal topstukken van Museum Boijmans Van Beuningen is vanaf komende zaterdag te zien in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Daar opent dan de tentoonstelling Surreal Encounters – Collecting the Marvellous, over het surrealisme.

 

Salvador Dalí, Landschap met touwtje springend meisje, 1936, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Salvador Dalí, Landschap met touwtje springend meisje, 1936, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

 

Een van de aanwezige stukken is publiekslieveling Landschap met touwtje springend meisje van Salvador Dalí uit 1936. De Spaanse kunstenaar schilderde het drieluik voor Edward James (1907-1984), de Britse dichter die hem en andere belangrijke surrealisten financieel ondersteunde. In een korte video is te zien hoe medewerkers van het museum dit topstuk van de muur halen.

Het Schotse museum en het Boijmans werken voor deze reizende tentoonstelling samen met de Hamburger Kunsthalle. Er is verder kunst te zien van onder anderen René Magritte, Max Ernst, Joan Miró, Giorgio de Chirico, Man Ray en Pablo Picasso.

De getoonde werken zijn afkomstig uit onder meer de privé́collecties van Roland Penrose (1900-1984), Gabrielle Keiller (1908-1995), de Duitse ondernemers Ulla en Heiner Pietzsch en de al eerder genoemde Edward James. Die laatste is zelf het onderwerp in het werk La réproduction interdite van René Magritte.

De expositie reist in oktober door naar Hamburg en komt in februari 2017 aan in Rotterdam. In Museum Boijmans Van Beuningen krijgt ze de titel Gek van surrealisme mee en wordt ze uitgebreid met extra bruiklenen uit internationale collecties.

Surreal Encounters – Collecting the Marvellous, 4 juni t/m 11 september in Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh

Dalí, Ernst, Miró, Magritte … Surreale Begegnungen aus den Sammlungen Edward James, Roland Penrose, Gabrielle Keiller, Ulla und Heiner Pietzsch, 7 oktober 2016 t/m 22 januari 2017 in Hamburger Kunsthalle

Gek van surrealisme, 11 februari t/m 28 mei 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share