Geen categorie

Andy Warhol in Museum Jan van der Togt

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Museum Jan van der Togt in Amstelveen wijdt vanaf 31 maart een tentoonstelling aan Andy Warhol. De expositie toont niet alleen werk van de Amerikaanse pop art-kustenaar zelf, maar ook foto’s van verschillende topfotografen die de fascinerende wereld rondom Warhol hebben vastgelegd.

 

Steve Schapiro, Warhol, Velvet through door.
Steve Schapiro, Warhol, Velvet through door.

 

Andy Warhol (1928-1987) geldt als een van de sleutelfiguren van de moderne beeldende kunst. In zijn visie was een kunstwerk een consumptieartikel en de kunstenaar een ondernemer wiens succes op de eerste plaats afhangt van zijn eigen commerciële activiteiten. Daarom noemde hij zijn atelier the Factory en presenteerde hij zichzelf als een superster.

In enkele jaren tijd groeide Warhol uit tot een popicoon van megaproporties. In zijn werk werd hij voornamelijk geïnspireerd door de Amerikaanse popcultuur, zoals Campbell’s soep, het Coca Cola-logo, het dollarbiljet, het stripverhaal en de glamourwereld vol beroemdheden. Door te citeren – te knippen en te plakken – en gebruik te maken van industriële reproductietechnieken als zeefdruk en off-set plaatste hij vraagtekens bij de originaliteit van de kunstenaar, de mythen die hem omgeven en zijn relatie tot de maatschappij.

Fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella legden Warhol vast in en rond the Factory. Museum Jan van der Togt toont foto’s uit de verzameling van Hugo en Carla Brown. Warhol stond aan de basis van hun collectie.

Andy Warhol, 31 maart t/m 22 mei in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share