Geen categorie

Wereldmuseum Rotterdam doet goede zaken bij Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

Wereldmuseum Rotterdam heeft gisteren goede zaken gedaan bij Christie’s Amsterdam. Het museum kocht niet, maar verkocht twee schilderijen van de Indonesische schilder Hendra Gunawan (1918-1983). De doeken brachten ruim tien keer meer op dan verwacht.

Het doek Moeder en kinderen uit 1974 werd afgehamerd op 613.000 euro, de hoogste veilingprijs ooit voor de kunstenaar. Even later deed het even oude De Slangenbezweerder daar met 505.000 euro nauwelijks voor onder. Vooraf waren de werken geschat op maximaal 50.000 euro per stuk. Beide werken werden gekocht door een anonieme koper.

Wereldmuseum Rotterdam verkocht de werken omdat ze niet voldoen aan de criteria. Directeur Stanley Bremer verklaart: “Ons museum richt zich op de top van de niet-westerse kunst van voor de Eerste Wereldoorlog. Van de 100.000 stuks in onze collectie voldoet er een aantal niet aan deze criteria, zoals ook deze twee schilderijen van Gunawan. Het is bepaald geen kwestie van kwaliteit, maar wel van het te recente bouwjaar 1974.”

Hendra Gunawan (1918-1983), Moeder en kinderen, 1974 (links), De Slangenbezweerder, 1974 (rechts).
Hendra Gunawan (1918-1983), Moeder en kinderen, 1974 (links), De Slangenbezweerder, 1974 (rechts).

“Vanmorgen in de auto hoopte ik op een bedrag waarmee ik de Amida Buddha, al wel te zien in ons museum maar nog niet betaald, en de restauratie van enkele Japanse en Tibetaanse stukken kon financieren. Nu mijn meest ambitieuze verwachting ruim vier keer werd overtroffen, moeten we eens rustig gaan kijken hoe we dit geweldige bedrag verstandig kunnen besteden.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share