Geen categorie

Reusachtige walvis als aanklacht tegen plastic soep

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

De ene na de andere voetganger blijft staan op de brug bij TivoliVredenburg in Utrecht en neemt de camera ter hand. Allen willen ze een foto maken van de indrukwekkende walvis die de Catharijnesingel tot zijn domein heeft gemaakt.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Studio KCA, Skyscraper – The Bruges Whale, 2018.

Zes maanden lang ‘springt’ de blauw-witte oceaanreus uit het water. Eerder ‘zwom’ het dier in Brugge, waar Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan Universiteit Utrecht, hem zag. Ze was onder de indruk en wist het kunstwerk naar de Domstad te halen.

Het is dus een kunstwerk, maar wel één dat de makers naar alle waarschijnlijk liever niet hadden gecreëerd. De walvis bestaat namelijk volledig uit plastic afval uit de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Noordzee, dat daar uiteraard niets te zoeken heeft. De creatie is een aanklacht tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt.

Het New Yorkse ontwerpbureau Studio KCA maakte de walvis in opdracht van de Belgische stad Brugge. Het kunstwerk was een blikvanger tijdens het kunst- en architectuurfestival Triënnale Brugge in 2018. Skyscraper – The Bruges Whale, zoals zijn officiële naam luidt, is elf meter groot en bevat vijf ton plastic.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Studio KCA, Skyscraper – The Bruges Whale, 2018.
Studio KCA, Skyscraper – The Bruges Whale, 2018.

Vier maanden lang verzamelden de makers blauw en wit plastic aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge. “Als je kijkt naar gewicht, drijft er meer plastic afval uit onze steden in de oceanen dan er walvissen zijn”, aldus Studio KCA. “Een walvis die uit het water springt, is de eerste ‘wolkenkrabber’ op zee. Als grootste zoogdier in het water leek hij ons gepast om de omvang en schaal van het probleem aan te tonen.”

Universiteit Utrecht wil kennis delen over rivieren, oceanen, water en de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic. Dit doet ze de komende maanden met verschillende evenementen en lezingen. En dus met de walvis, die ons ondubbelzinnig met de neus op de feiten drukt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share