Geen categorie

Institut Néerlandais toont metamorfosen van Peter Vos

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Institut Néerlandais in Parijs wijdt in samenwerking met Fondation Custodia een tentoonstelling aan het werk van Peter Vos (1935-2010). Vos geldt als een van de meest creatieve Nederlandse figuratieve kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw en de eerste jaren van de 21ste eeuw.

Peter Vos, Metamorfose van Antigone tot ooievaar, 18 september 2003, potlood, pen in zwarte inkt en penseel in aquarel, 16 x 23 cm., privécollectie.

Zijn omvangrijke en gevarieerde oeuvre omvat een aanzienlijke hoeveelheid schetsen en tekeningen geïnspireerd door de antieke oudheid. De expositie in Institut Néerlandais spitst zich toe op de metamorfosen naar Ovidius. In het bijzonder die waarin een vogel de slotfase belichaamt maar ook op afzonderlijke figuren uit de klassieke mythologie die een gedaanteverwisseling ondergaan.

Metamorfosen hebben gedurende zijn hele leven een aantrekkingskracht op Vos uitgeoefend. Al rond 1960 verschenen op papier respectievelijk een man die in een vogel, een man die in een centaur, en een man die in een kever verandert. De laatstgenoemde transformatie was rechtstreeks afkomstig uit Kafka’s Die Verwandlung.

Maar pas in latere perioden van zijn carrière volgde er een explosie van tekeningen naar de eigenlijke – op Ovidius gebaseerde – metamorfosen. In 2003 maakte Vos vele schetsen en tekeningen van de metamorfosen van Zeus, Philomela, Ascalaphus, Nisus, Tereus, Antigone, Ceyx, de Piëriden ofwel de dochters van Piëros, de zusters van Meleager en diverse andere personages uit het boek van Ovidius.

Peter Vos – Metamorfosen, 7 maart t/m 26 mei in Institut Néerlandais, 121 Rue de Lille, Parijs, Frankrijk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share